bugün

mormonlar

tanrı ve hz. isa'yı kutsal sayan, hristiyanlıkla özdeşleşmiş gibi gözüken fakat hristiyanlıktan hem uygulama hem de inanç olarak bir çok farkı bulunan joseph smith jr'ın önderliğinde oluşmuş din. en küçük örneği bu dinde mesala hristiyanlıkta büyük öneme sahip papaz durumu diye birşey yoktur.

bu dinle ilgili bizi daha çok ilgilendiren bir başka hususta şudur:

rahmetli başbakan turgut özal'ın kardeşi korkut özal üniversiteyi bitirdikten sonra bir devlet kurumunda çalışırken, bu kurum tarafından gerekli bilgi düzeyine sahip olmak ve bu alandaki yenilikler için abd'ye gönderilmiştir.

korkut özal'ın gittiği şehir salt lake city yakınlarında bir yerdir. yani dünya üzerinde mormonluk faaliyetlerinin* en yoğun görüldüğü yerlerden birisi. burada bu faaliyeti yürüten insanlar mormonluğa yakın inanıştaki kişilerle ilgilenmektedir genelde. burada misyonerler korkut'un peşini bırakmamıştır. tabiki korkut mormon olmamıştır aksine o bu kişilerle ülkede bulunduğu sürede sürekli büyük tartışmalara girmiş onların anlattıklarına karşın kendi dinini savunmaya çalışmış fakat bu konuda fazla bilgi sahibi olmadığını görmüş ve türkiye'den kitaplar istetmiştir.

korkut döndüğünde çok farklı bir kişi olmuş abd'de kendince çok önemli şeyler öğrenmiş ve bunları hayatı boyunca uygulamaya karar vermiştir. bunlar içinden onu en çok etkileyen mormonların şu mantıkla hareket etmeleridir:

"bağlı olduğun dinsel hareketin güçlenmesi ve yayılması için mutlaka paraya ve siyasal güce sahip olacaksın. aksi halde başarılı olamazsın."

şimdi burdan dönelim tekrar mormonluğa. bu dine mensup insanların tümü gelirlerinin yüzde 10unu bu dine yatırmaktadır* ve bu sayede dünya üzerinde lobi faaliyetleri de en iyi şekilde yürütülmektedir.