bugün

suriye iç savaşı

son zamanlarda olan bitenler:

-ypg/pyd/sdg önce tavra (tabka diye de geçiyor) ve hemen yanındaki barajı aldı. şimdilerde rakka'ya yürüyorlar. rakka civarındaki birçok köy düştü.
-muhalifler kan kaybediyor. tasil'de ve jayrud civarında, süveyde çöllerinde ışid'e karşı ilerleme sağladılar. deraa'da süren yoğun çatışmalarda birazcık ilerlediler. ama başka bölgelerde daha da fazlasını kaybettiler. (az sonra)
-suriye ordusu doğu halep'te ışid'den deyr hafir ve hafsa'yı aldıktan sonra jirah hava üssünü ele geçirdi. oradan maskanah'a, ardından fırat boyunca rakka'ya yürüyecekler. kaplan güçleri süheyl hasan komutasında bu piçlerin götünü sikiyor.
-bir sikiş de palmira'nın güneyinde meydana geliyor. şam-ırak sınırı yolu ve palmira-şam yolu arasındaki bölge ışid'den tamamen temizlendi. ayrıca ışid humus'ta halep'e giden yola birkaç kez saldırdı ancak her zaman eline aldı, üstelik bu bölgede birkaç köy de kurtarıldı.
-deyrizor'da ışid sürekli saldırıyor. suriye ordusu kaya gibi direniyor. ancak rakka'dan ve çöllerden kaçan militanlar şimdi buraya yüklenecek. palmira'dan buraya ilerleyen günlerde bir operasyon başlayacak.
-bahar başında muhalifler hama'ya 3 km yakına geldi. ancak suriye ordusu karşı saldırıda çok pis bir intikam aldı, muhalifleri hama'dan iteklemekle kalmayıp geçen sene muhaliflerin eline geçen halfaya ve tayyibat el-imam kasabaları rejime geçti.
-muhalifler şam'da da kabun'u kaybetti. barzeh'te hala bir cep var ama orası da yakında bırakılır. sonra ordu jobar/zamalka/guta derken oradaki muhalif ceplerine iyice yüklenir.
-süveyde çöllerinde ürdün sınırı boyunca büyük bölgeler ele geçti. şam-ırak arasındaki yol boyunca biraz ilerleme var ancak abd geçenlerde burada suriye ordusunu vurdu.
-deraa'da suriye ordusu bazı bölgeleri kaybetti.
-bizden bir ses yok, ufak tefek çatışmalar sadece. ancak ypg'ye ikinci bir operasyon başlar diye düşünüyorum.