bugün

ismet inönü

Uçak üretilmedi diyen angut, git önce araştır. nuri demirağ 'ın kurduğu uçak fabrikası 1936’da ilk tek motorlu uçak üretti ve Nu.D 36 adı verildi. 1938’de Nu.D 38 adlı çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yapıldı. NuD-38, 1944 yılında dünya havacılığı yolcu uçakları A sınıfına alındı. 1938 'de Atatürk'ün talimatı ile ilk uçak siparişi (bkz: Türk hava kurumu) tarafından verildi.

Daha sonra ne mi oldu? Nuri demirağ yine aynı şekilde yatırımlara devam etti, 1939 yılında ilk yerli paraşüt üretimine geçti ve fabrikasını kurdu. Yine aynı zamanda Uçak fabrikasının tam karşısına pilot yetiştirme okulu kurdu ve 297 pilot yetiştirdi. hatta o okuldan mezun olan ilk kişi kendi oğludur. (bkz: galip demirağ)

thk'ya o dönem 65 planör teslim edildi. nud-3 24 eğitim uçağıda deneme uçuşlarına istanbul'da çıktı. hemde atatürk havalanında.

thk yine sipariş verdiğinde, bir test uçuşu istiyor. ve bu test uçuşu iniş sırasında atatürk havalimanı istimlak edildiği için pilot hendeği göremediği için uçak düşüyor, pilot ölüyor.

daha sonra thk bütün siparişleri iptal ediyor.

Nuri demirağ, thk'yı mahkemeye veriyor ancak mahkeme thk'yı haklı buluyor ve siparişlerin iptalini onaylıyor. nuri demirağ, davayı kaybettikten sonra ismet inönü 'ye gidiyor fakat ismet inönü hiç bir şey yapmamış olup, üstüne yurtdışına uçak satma yasağı koydu.

o dönem uçak siparişi veren ülkeler; iran, ırak, ispanya. sırf bu yasak yüzünden uçaklar teslim edilemedi ve mali yetersizlikten fabrika kapandı. ismet inönü de o kuru g.tüne kına yaktı. bu ülkelere sipariş için üretilen uçaklarda bok gibi elde kalınıp, 3 kuruş fiyata hurdacıya satıldı. sonra fabrika bir daha açılmadı.

bu ismet inönü, atatürk 'ün hiç bir fikrini anlayabilecek kapasitede adam değildi.

atatürk şöyle bir şey demiştir o dönem.

"Tarihin ve tecrübenin süzgecinden arta kalmış bir gerçek vardır. Türk tarihi incelenirse, gerileme ve çöküntü nedenlerinin iktisadi sorunlara bağlı olduğu görülür. Kazanılmış zaferlerin ve uğranılmış başarısızlıkların tümü iktisadi durumla ilgilidir...Milletimiz düşman ordularını mahvetmiştir. Tam bağımsızlık için şu kural vardır: Milli egemenlik, mali egemenlikle desteklenmelidir. Bizleri bu hedefe götürecek tek kuvvet ekonomidir. Siyasi ve askeri muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferlerle taçlandırılmadıkça payidar olamaz" diyerek bundan sonra mücadelenin ekonomik düzlemde gerçekleştirileceğinin altını çizmiştir."

Yani adam diyor ki, ekonomik olarak bir bok yapmıyorsan, istediğin kadar askeri olarak güçlü ol, yenilmeye mahkumsun hep kaybeden olursun.

zaten atatürk öldükten sonra, atatürk'ün ardında kalan hiç bir projeyi hayata geçirmemiştir, abuk subuk ne yaptığı belirsiz şeyler yapmıştır. tek yaptığı bizi ikinci dünya savaşına sokmamış olması. zaten bu ismet inönü savunucularının başka argümanı yok. çünkü adamın yaptığı bir bok yok. halkı devrimlerden, sosyalistlikten uzaklaştıranda bu adamın ta kendisidir. köylüye o dönem atatürk'ün reformları sayesinde işçi denmeye başladı. bu işçi sınıfının anasını belleyip, adnan menderes in kucağına attı hepsini. bugün bu ülke sağ merkez partilerinin elindeyse bütün suç bu herifindir.

bugün 1930 larda uçak üreten bütün ülkeler uzaya gitmişken, biz bu adam sayesinde ebemizin amına gittik affedersin.

keza dönemin almanyasından bu herif, 1 milyar dolar 'a savaş gemisi siparişi etti. o dönem bütün dünya taşşak geçti, o paraya fabrikası kurulurdu diye. bugün 1 milyar dolara neler yapıyorsun, o dönemin 1 milyar doları nasıl bir hesap et.