bugün

sosyal medya kullanmamak için nedenler

Sosyal medyadaki tek tipleşme ve kişisel bilgiler konusunda yapılan suistimaller. Kişisel bilgilerimizle neler yapıldığının haberlerini her yerde okuyoruz. Whatsapp sosyal medyadan sayılmaz ama hiç reklam olmayan bir platformun 19 milyar dolara satılmasını nasıl açıklayabiliriz? Bilgilerimiz depolanıyor ve fişleniyoruz. Sosyal medyadaki tek tipleşmeden bahsederkek, instagramı ve oradaki fotoğrafları düşünelim kısaca,

-Araba sürerken müzik açık bir şekilde çekilen videolar,
- Kitap resimleri
-Yemek resimleri
- ve nicesi, tek tek saymaya gerek yok, hepimizin kullandığı bir platformdan bahsediyorum. Resim tarzlarını düşünün, tek tipleşmeyi göreceksiniz.

Dünyada varolan özgürlük, çok çeşitlilik vs. illüzyondan başka bir şey değildir. Üretilen ürünlere bakın, hepsi birbirinin aynası. Çerezler, binlerce çeşit, yüzlerce bisküvi, hepsi birbirinin aynası, bir tektipleşme, sıradanlık almış başını gidiyor. Bu durum elbette kişiliklere de sirayet ediyor. Herkesde aynı resimler, bir çeşit kendini pazarlama, olmadığını oldum gösterme. Bir tane dahi üzgün resim yok, aşırı mutluluk, eğlence mekanlarında resimler, kusursuz bir mutluluk portresi. Sonuç olarak toplum içinde takındığınız maskeden çok daha ağırının suratınıza yapışması. Başkası size hakaret etse köpürürsünüz, bu yaptığınız kişiliğinize hakaret değilde nedir ? Bu mudur toplumda işgal ettiğiniz yerin özeti ? Beni bunlardan en çok rahatsız eden kitap paylaşımı mevzusu, bilgilenelim, ufkumuz açılsın diye kitabin bir kısmını bizle paylaşanlara sözüm yok ama ya diğerleri ?

Durmadan kitap resmi paylaşarak kültürlü olmuyorsunuz, ayrıca hödö höt okuyup dururken de kültürlü olmuyorsunuz beyefendi ve hanımefendiler. Sıradaki sözü Sartre'dan sizlere yolluyorum.

Ben insana Racine'i ya da Theokritus'u bilince kültürlü olur demiyorum. Bence kültürlü insan dünyadaki durumunu anlamasına yarayan bilgiyi ve yolları edinmiş olan insandır.''