bugün

bir günlük muavinim olur musun kardeş

gecenin bir vakti beni uykumdan uyandıran, ''esentepe, lojmanlar, sahil yolu, yeni otogar'' diye bağırmama, senden başka kimsenin sebep olamayacağını bilmelisin captan black abi.

henüz 17 yaşındayım (şimdi değil lan, 10 yıl önce). sabahın erken saatlerinde dersanenin yolunu tuttum. o gün benim açımdan bazı şeylerin farklı olacağını hissetmiştim. mesela, çok aşık olduğum komşunun kızı aslı'yı babası götürmüştü o gün dersaneye. hiç de sevmezdim ibneyi ben. amına koyduğumun herifi aynı dersaneye gittiğimizi biliyorsun,alsana beni de. almadı. almadığı gibi de görmezden geldi.

durağa gidip otobüsü beklemeye başladım. 10 dk sonra aslı geldi yanıma, ''nolur beni affet aşkım. babam tam bir gerizekalı sevgimize mani olamayacak'' dedi. ardından kolumdan dürterek, ''şş, sana diyom gardaş, 10 numara geçti mi? diye bağırdı delinin biri. artık nasıl bir hayal kurduysam; sakallı herifi, aslı yapmışım.

otobüs geldiğinde ilk yolcular bizlerdik. hatta kutlama falan yaptık otobüste. şoförün kısa süreli striptiz gösterisinden sonra az önce otobüsü soran delinin, açılış konuşmasıyla yolculuğumuz başladı. toplamda 4 kişiyle başladık ve her şey, benim bütün paraları toplayıp şoföre uzatmamla başladı.

captan: ne alıyoz burdan?

ben : 2 winston light.

captan : vayy espri.. alırım bi dal.

ben : 3 sivil, 1 öğrenci.

captan : bak ne diyecem sana, bugünlük muavinim olur musun kardeş?

ben : anlamadım?

captan: bizim çocuk gelmeyecek bugün. tek başıma da yapamam. yardım et bana harçlığını da veririm.

ben : yavv bilmem ki.. olabilir aslında. aslı da. aslı. ühühü. aslııııııı.

captan : başla hadi. duraklarda bağır esentepe diye.

birdenbire kendimi muavin olarak bulmuştum. para alıyor, para veriyor, güzegahları bağırıyor, yolcu satıyor, kazanılan parayla daha çok yolcu alıyordum. bir durakta 10 yolcu biniyor, diğer durakta 15 yolcu daha biniyor, bir sonrakinde 4 kişi daha binince şoför inmek zorunda kalıyor, otobüsü rampadan aşağı salıveriyor, sikerim böyle işi dercesine. çok sinirleniyor yani. haklı adam. amına koyim, hiç mi inen olmaz lan?

saatler saati kovaladıkça yavaş yavaş akşam oluyordu. antakya'nın en kalabalık yeri olan, köprü meydanında yolcu alıyoruz. bak bu işi yapacaklara en büyük tavsiyem, yolcu sayısını çok iyi takip edeceksin. yani yolcular, binmeden önce otobüste kaç yolcu vardı? bindikten sonra kaç oldu? toplam kaç yolcu parası topladın? yolcuların 2/4' yle ne aldın? geriye kalan yolcuları nasıl değerlendireceksin? bunlar önemli şeyler.

yolcular binmeye başladı, yalnız o da ne? durakta bekleyenlerden biri de aslı'ydı.o da bindikten sonra devam ettik. otobüste şoför dahil herkes ayaktaydı. şoförle konuşmak tehlikeli ve yasaktan çok, ihtimaller dışındaydı. aslı da ayaktaydı. oturan yolculardan bir abiye kalkması için rica ettim, kalkmadı. tehdit ettim, aldırmadı. tenkit ettim, duymadı. baktım olacak gibi değil;teklif ettim, kabul etti. oracıkta sevgili olduk abiyle.