bugün

the final problem

Sherlock 4*3 muhtemel finali olacak bölüm.
Bölüm ve genel teorileri(Redditden ve benimkilerden) şööyle bir toparladım. Söylememe gerek var mı, bol spoilerlı.

Edit: Anlaşılan gerek varmış

--bu entry koooooomple spoiler--
--spoiler--

1)4 kardeş var. Eurus, başından her şeyi planladı ve moriarty sadece piyondu.
2)4 kardeş var. Sheringford, Sherlock'un ikiz kardeşi ve çocukken S.u boğmaya çalıştı. Redbeard(köpek) Sherlock'u kurtarırken zarar gördü ve uyutuldu ve Sheringford akıl hastanesine kapatıldı, Mycroft ara ara onu yokluyor. burda watson, redbeard oluyor ve sherlock'u birçok durumdan kurtarıyor. Ve bölüm sonunda eurus, redbeard'ı gene öldürmeye yelteniyor.
3)ilk 2 teorinin karışım. 3 kardeş var. Sheringford Eurus'un tutulduğu yerin adı ve Eurus her şeyi ordan planladı. Moriarty sadece bir oyuncu.

Şöyle bir durum var. Dizi 4*3 final olacak şekilde ayarlandıysa 4.kardeşe veya yeni bir villainla tanışmaya zaman kalmıyor. Her ne kadar 4*2de sherlock insanların 3'den fazlasına bakmaya gerek duymadığını söylese de, Sadece 3 kardeş var.

Ve, bu teorilerin ortak noktası olarak eğer bir kardeşin(3. veya 4.kardeş) olayların ve moriarty'nin mastermind ı olduğunu düşünürsek(yani aslında gerçek Moriarty) dizideki su imgeleri bunu kanıtlar nitelikte. Trailerda Sherlock ve Watson ın salonda dizlerine kadar ulaşan kanda oturuyor olması, Sherlock'un 4*1 de akvaryumda mary kurtarmasa neredeyse ölüyor olması, ve de Moriarty ve Sherlock'un ilk olarak havuzda karşılaşmaları.

Moriarty'nin ölmemesi ihtimali üzerinde pek durmuyorum. Ya da eurus'un moriarty'i bi şekilde kurtarmış olması ihtimali üzerinde.
Evet, "the final problem" 2*3 de moriarty'nin Sherlock'a söylediği bir şey ve evet finalde andrew scott'u göreceğimiz kesin bölüm bilgileri ve trailerda. Ama moriarty'nin geri dönmesi olarak değil de eurus ile konuştukları bir flashback olmasını umuyorum.

Ve her şey; mary(evet geçmişte moriartye çalışmış olabilir), magnussen, culverton smith, ve belki hatırlamadığımız bazı villainlar da moriarty'de, daha doğrusu mastermind ımız, en zeki kardeş olan eurus'da kilitlenecek.

4) Moriarty ve 3.kardeş bağımsız. (Ki sherlock gibi bir dizide pek imkan vermiyorum.) 3.kardeş sırf sherlock ve mycfroft un ilgisini çekmek ve sherlock'un gitmesine engel olmak için moriarty'nin fake videosunu yapıp kullandı.

Ve gelelim diğer teoriye. Sherlock'un aslında tuzluk, Moriarty balık, Eurus doktormuş.
5) sherlock aslında moriarty ve başından beri gördüğü halüsinasyonlarla kendi yarattığı düşman kendisi.
Evet bu teoride fazla durmuyorum ve trailerdan bir şeyi belirtmek istiyorum.

Kitaba ve diziye göre Sherlock, kardeşler arasında en az zeki ve en insani duygulara sahip olanı. Mycroft daha zeki ve daha robot. Eurus/Sheringford sa tam bir evil.
Final trailerında Sherlock'un dediği "i love you"yu hepimiz irene adler'a söylediğini sandık. Ama bence değil. Eurus'un yapmak üzere olduğu bir fenalığa karşı, Sherlock onda insani duygular uyandırmak için yıllardır görmediği kardeşine bunu söylüyor olamaz mı? Eğer eurus moriarty veya onun arkasındaki güçse, moriarty'nin ilk sezonlardaki "iou" suna da bir gönderme..

6)üstte bahsetmiş olsam da teori olarak da yazayım. sherlock'ta kullanılan hiçbir sözün rastgele olmadığını öğrenmiş biri olarak "people always stop looking after three" sözünü es geçmiyim. Mastermind ya eurus değil de 4.kardeşse? Yani sheringford'sa? Ya da sheringford adlı yerde kalan başka isimli kardeşse, belki de sherlock'un ikizi? 2'ye karşı 2, 4 kardeşin hikayesi olamaz mı Sherlock?
Gerçi hikayede hep 3.den söz edildi. 4ün bahsi geçmedi ama biz yine de moffatın yazdığı bir hikayede hiçbir şeyi es geçmeyelim...

7)4 kardeş var. Sherinford, sherlock'un ikizi. Eurus evilleri. Eurus, çocukluklarında Sherinford'a çok kötü bişey yapmış ve mycroft sherinford'u saklamak zorunda kalmış. Ve 3*3de mycroft "east wind is coming" derken olacakları biliyordu. Sherinford'u(ya da 4.kardeşin adı başka, kaldığı yer sherinford.) düzenli arıyor. Hatta 4*2de "call sherinford at 2 pm" yazısı da sherlock'un ve ikizi sherinford'un doğum günü olduğu için.

--spoiler bitti--

Tabi bu teorilerin hiçbiri gerçekleşmeyebilir. Hatta %90 ihtimal moffat gene acaip twistler yapacak. Bekleyip görelim, sherlock finali dizi tarihinin en iyi finali mi olacak, yoksa bunu da beğenmediysen git akasya durağı izleciler mi türeyecek?..