bugün

civilization v

medeniyetlerden biri gelip; "hacı gel şuna dalalım, buna girişelim" diye teklif attığında kabul etmemeniz gereken oyun. zira, ibne hollanda, bana gelip "abd ile anlaşamıyorum, artık savaş kaçınılmaz falan... gel beraber dalalım" dedi kabul ettim. ama sonra hollanda lideriyle görüşürken, "sana davanda iyi şanslar diliyorum" dedi. üstelik abd ye savaş bile açmamış bu ibne... amına koduğum... hayır bir de uzun süre barış yapamadım abd ile... uçaklardan kafama kafama indiriyordu bombaları. topyekün saldırı başlattı biricik başkentime... götü zor kurtardık. ayrıca kamehamehaya da dikkat etmek lazım. yecüc mecüc gibi yayılıyorlar. haritanın yarısını dolduruyorlar.

venice etkisiz eleman. ama çok arsız bir otlakçı. size önce ittifak teklifi eder, sonrada borç dilenir. vermeyin sakın.

zulunun kendine has savaş elemanları olan imphiler kendi çağının psikopatlarından. zulu savaş için ideal bir medeniyet.

atilla ise ilk çağlarda, şehirlere saldıran koç başı askeri birimi sayesinde çok etkili. ancak bir süre sonra fıs. bundan dolayı tavsiye etmem.

babil ise bana göre oyunun en iyi medeniyetlerinden birisi. akıllıca oynadığınız taktirde sizi bilimde, diğer rakiplerinizden çok ileri bir seviyeye getirebilir. kore bile yanında fos kalabilir bilim konusunda.

osmanlı ise denizcilikte en ileri medeniyet olabiliyor. melee denizcilerin öldürdüğü kayıkları kendi tarafınıza alabiliyorsunuz. bu sayede donanmanız kalabalık olabiliyor. ancak osmanlıda her ne hikmetse her daim para sıkıntısı çekmişimdir. osmanlıya mı özgüdür, yoksa bana mı öyle denk gelmiştir emin değilim. ancak rönesans çağında, yeniçerileri alabiliyorsunuz. düşmanları öldürünce can kazandığı için çok etkili ve tehlikeli olabiliyorlar. sipahilerle birlikte rönesans'ın en güçlü askeri birimleri diyebiliriz. vuruş güçleri bir gıdım daha güçlüdür diğer rönesans birimlerinden.

shoshone ise bana göre oyunun en güçlü medeniyeti. çünkü şehri kurunca meydana camış gibi yayılıyorlar. arazileriniz çok geniş oluyor. harabeye girdiğinde ise rehberlerinizin istediğiniz bonusu seçme hakkın var. başlangıçta gelişmek için iyi bir avantaj sağlayabiliyor bunların izcileri...

aztekler ise benim favori medeniyetim. her birim öldürdüğünüzde kültür puanı alıyorsunuz. zaten barbarları sürekli öldürmek zorunda kaldığınız için kültürünüz çok artıyor. bu önemli bir şeydir.