bugün

itü sözlük

sık sık uludağ sözlükle kıyaslanan oluşumdur. hangisinin daha iyi olduğunu kişinin biyolojik yaşı ve beğenileri belirler. itü sözlük alt yapı itibariyle ekşiden bile iyi sayılır. ama yazar kalitesi bakımından tartışmaya açıktır. eğer 18 yaş altı ergen girilerini ve copy paste din ayetlerini okumaktan hoşlanıyorsanız adresiniz burası, yani uludağ sözlüktür. girilen yazıların ne kadar güzel olduğundan çok ne kadar çok olduğuna önem veren bir yer burası. elbetteki kaliteli yazarları bünyesinde barındırıyor ama ezici çoğunluk standart bir insanı yazmaktan soğutacak kadar kadar boş insanlar.

itü sözlüğün ise çokça faşist moderatör, kendini beğenmiş sıfatları ile anılmasının altında yatan sebep bu olsa gerek. bu tarz çıkıntılıklara izin verilmiyor. bir yazarın itü sözlük'te tutunabilmesinin yolu, formatı tam anlamıyla kavramış olmaktan çok daha ötesine dayanıyor. öncelikle her orta zekalının düşünebildiği şeyler hakkında yorum yapılmamasını istiyorlar. yani elbette herkesin düşüncesi kendisini bağlar ve sözlük moderatörleri sırf kendisi gibi düşünmüyor diye yazarları uçurup kaçırmıyorlar. tam aksine yaratılmak istenen sinerji, farklı görüşlerin saygı çerçevesinde harmanlanmış şekli. ama burada yazdığın yazıların nitelikleri önem kazanıyor. hebele hübele öyle işte tarzı yazılar ve yazarları siliniyor.

sözlüğün ne kadar demokratik olduğuna gelince. daha baştan anti-demokratik olduğunu itiraf ediyor ki hangi sözlük tam anlamıyla demokratik ki zaten. tüm kullanıcıların istediği türden birşey olması mümkün değil ama elbette itü sözlüğün daha katı parçalanamaz duvarları olduğunu söyleyebiliriz. çok aykırı yazılar yazılması, birden fazla hesap açılması, diğer yazarların kısıtlanması gibi konularda fazla katılar ve hiçkimse söyleyemez ki bir yazarı sadece kendi görüşlerine uymadığı için silmemiş olsunlar. ama bunu tüm sözlükler yapmıştır sanıyorum. nasıl ki biz yazarlar sadece görüşünü beğenmediğimiz bir yazıyı eksileyebiliyorsak, onlar da ellerindeki bu imkanı kullanıyorlardır.

sonuç olarak tüm sözlükler kendi içlerinde bir değer. burada ahkam kesip, nasıl orda yazı yazıyorlar anlamıyorum aptal mı bu insanlar şeklinde serzenişte bulunanları aydınlatmak amacıyla yazdım bu yazıyı. gayet hoş bir yer bana kalırsa, ben yazı yazmaktan acayip keyif alıyorum. yazmayı bilen bir insanın da tek bir yazısına dahi dokunmuyorlar, örnek ben. içleri acıyan birileri varsa kendilerini kontrol etsinler. yani küçük imla hataları, harf eksiklikleri onlar için yazının silinme sebebi değil. nicelikten çok nitelik önemli sanırım en doğru slogan olacaktır. ayrıca bu yazının akıbetine göre hangi sözlüğün daha demokratik ya da anti demokratik olduğunu kavramış olacağız...