bugün

tahkikat komisyonu

mecliste kurulmuş soruşturma komisyonlarıdır. Ha zannetmeyin bugünkülere benzer. Meclis içinden seçilen milletvekilleri (hepsi de nedense Demokrat Parti mebusudur) askeri ve sivil yargıçların siyasi dava yetkilerinin hepsini ellerinde bulunduruyorlardı. Tutuklama yetkileri vardır. Süper demokratik bir uygulama değil mi?

Hatta şöyle bir anektod vardır:

"Başbakan Menderes, Meclis'te bir konuşma yapar. CHP Lideri ismet inönü'ye hitaben, "Paşa Paşa" diye seslenir: "Sen değil misin bu memlekette Takrir-i Sükûn Kanunu'nu çıkartan..." DP sıralarından alkışlar yükselir, Meclis'te kıyamet kopar. Menderes devam eder: "Sen değil misin istiklal Mahkemelerini kurdurtan?.." Tekrar alkışlar yükselir.

Hatırlatma için, 1925 yılında doğuda ingilizlerin Musul nedeniyle kışkırttıkları Şeyh Sait isyanı çıkmış, hem bölücü hem de dini motifleri taşıyan bu başkaldırı Takrir-i Sükûn Yasası ile bastırılmış, sorumluları istiklal Mahkemesi';yargılanmıştır.

ismet Paşa sessizce kürsüye çıkar ve şu cevabı verir: "Adnan Bey çok doğru söylüyor. Evet, benim o yasayı çıkartan. Evet benim istiklal Mahkemelerini kurdurtan. Ama ben oradan buraya geldim. Sen ise buradan oraya gidiyorsun."