bugün

şii milisler

sözlükte ne kadar şii mezhepçisi olduğunu göstermiştir.

suriye laik midir ? kısmen laiktir. yönetim olarak nusayrileri biraz kayırsa da sünnilere tamamen dönmez arkasını ama ordu tamamen nusayri kesimin yönetimdedir. doğru düzgün hiçbir sünni hizmet etmez.

peki saddam neydi ? aynısıydı esad'ın. sünni olsa da bakanlarının çoğu şiilerden oluşuyordu. hatta ülkesinde şiiler ile gayet güzel ilişkisi vardı. en bilineni çocukluğumuzda amerikan işgali sırasında tüm dünyanın muhammed sa'id es-sahaf idi. saddam'dan sonra en yetkili olan başbakan ahmed çelebi de bir şii idi. dış işleri bakanı tarık aziz ise süryani idi.

şiiler ile saddam'ın ilişkisi iyiydi ta ki ırak-iran savaşına kadar. orada koptu olay. çünkü mutacı sapık humeyni cihat ilan ettiği zaman şii araplar mezheplerini tercih etti. o zaman bir azerbaycan türkü olan ırak'ta ayetullah hapsedildi saddam tarafından uzun süre iran lehine propagandasından dolayı. daha sonra kuveyt derken saddam ile amerikanın arası bozuldu ve ırak için her şey tersine döndü. saddam kendisine isyan eden şiilere çok sert karşılık verdi. bugün esad sünnilere nasıl davranıyorsa saddam'da öyle davrandı.

amerikan işgali sırasında şiiler silahı bıraktı. özellikle ayetullah denilen ali sistani amerika'ya direnmeyin talimatı yüzünden şii şehirleri birer birer düştü. her ne kadar sadristler gibi bazı şii grupları hem abd hem saddam karşıtı takılsa da genel olarak şiiler abd işgaline direnmedi. felluce ve telafer'de kimyasal silah kullanırken amerikan şiiler yeni hükümet kurma derdindeydi.

ırak sünnileri halen siyasi olarak seküler siyaseti daha fazla benimser. fakat şiilerin yaptıklarının sınırı olmaması yüzünden ışid gibi örgütler onlara daha mantıklı geliyordu. ne yani kendilerine kimyasal kullanan abd'yi yada onların yıllarca uşaklığını yapan şiiler ile iyi geçinmesini mi bekliyorsunuz ? sonuç olarak şimdi şii milisler ışid'in kendilerine yapamadıklarını yapıyor. zaten olaylar bu yüzden çıkıyor.

şu anda ışid'e tüm dünya tepki gösteriyor ama şii tugaylarına laf söyleyen çıkmıyor. yoksa bağdadi'nin şii versiyonu olan sadristler ırak'ta yasal şekilde suç işleyebiliyor. en azından diyala eyaletine bakarsanız bunu görebilirsiniz. eskiden %70 gibi sünni arap şimdi bu oran %40 altına düşmüş durumda. yerlerine kürtler ve şiiler geliyor. açık bir soykırım işleniyor ve bu ışid'in yaptıklarının kat kat fazlası.