bugün

hillary clinton

görülen odur ki amerikan derin devletinin sonuna kadar desteklediği ve seçtireceği adaydır.

trump herkesin kabul edeceği üzere çok sıradışı adayıdır. göçmen sıkıntısı hakkında en yüksek sesli konuşan adaydır 30-40 demokrat ve cumhuriyetçi aday arasında. müslümanlara karşı da sesi çıkan kişilerden birisidir. fakat trump'ı asıl sıradışı yapan abd ile ilişkileri gün geçtikçe gerilen rusya hakkında destekleyici sözleridir. şüphesiz ki amerikan dış politikası bunu kaldıramayacak durumda. kennedy'de zamanında sovyetler ile bazı konularda anlaşma yoluna gitmişti fakat vietnam konusunda tedbiri arttırmayı, domuzlar körfezi çıkarması yapmayı, füze krizinde dünya savaşı ile karşı karşıya gelmeleri onun döneminde yaşamıştı kaldı ki derin devlet hepimizin bildiği üzere onu bile ortadan kaldırmışken rusya 5 senede bir gürcistan ukrayna gibi devletlere saldırıp suriye'de açık şekilde çatışmaya girerken rus hayranı devlet başkanı amerikan politikalarını 20-30 sene geriye götürür. her ne kadar trump tek başına bile yönetmese rusya konusunda sesi belli noktaya kadar çıkabilir hatta rusya bütün ukrayna'yı, moldovya'yı bile işgal etse abd protesto etmekten geri duramaz.

son yıllarda demokrat parti içinde ciddi bir şekilde oy kaybı var. obama yönetiminde bıkan kitle cumhuriyetçilere akıyor. hatta bu sene senato seçiminde cumhuriyetçilerin fark atmasına garanti gözüyle bakılırken başkanlık konusunda aynı gelişmeyi gösteremiyor trump yüzünden. hillary ise eşinden çok daha şahin politikacı. obama'nın başa geçtiği 2008 yılında bile obama'ya karşı adayken açık şekilde iran'ın işgal edileceğini bile ilan etmişti. iki bush devrinin arasında güzel bir mola veren ve başkanlık ofisinde stajyer kızları düdüklemesi dışında pek bir vukuatı olmayan bill amca nasıl evlenmiş bu fettan psikopat ablayla hala anlamış değilim. clinton gelirse truman sonrası en agresif amerikan dış politikasını izleyen demokrat başkana sahne olabiliriz. bush ailesi, mccain gibi agresif dış politikayı destekleyen cumhuriyetçiler bile üstü kapalı kendisini destekliyor trump karşısında.

seçim süreci boyunca clinton çeşitli hatalar yaptı. fakat siyasetçi olması sebebiyle bunları toplamasını iyi bildi. ilk debate kendisine çok şey kazandırdı. ikincisinde her ne kadar yenilen kişi kendisi gözükse de çoğu konuda toplamayı bildi. şöyle diyeyim ilk debate sırasında hillary 4-0 kazandıysa ikincide 3-2 trump kazandı. üçüncü debate çok şeyi belirleyecek ve trump'ın saldıracağı argümanlar gayet açık şekilde biliniyor ama clinton ikinci debate sırasında bu konuları geçiştirmeyi iyi bildi. ayrıca medya desteği arkasında ve gerçekten çok işe yarıyor. 1 ay kala seçimlere trump'ın skandalları patlıyor sürekli. seçime az kala bunların ortaya çıkması çok yaradı clinton'a oda iyi kullanıyor.