bugün

domuz eti

yurt dışına iki haftalığına eğitime gittiğimizde "halal food" isteyip yanına şarap-bira isteyen arkadaşım geldi aklıma.

evet hayatında hiç namaz kılmamış, hiç oruç tutmamış, zinayı normal bir durum gibi karşılayan, sabah kahvaltısında dahi içki içen var özellikle avrupa'da yaşayan türklerde ya da avrupa'ya birkaç haftalığına giden türklerde bile (bizzat gördüm); ama domuz etine yaklaşımı oldukça sert bu insanların.

ilk başta bana da garip geldi bu durum ama...bizim de çok çelişkilerimiz yok mu...mesela tesettürlü değilim, kısa giyebiliyorum, islam'ın kadına farz kıldığı örtü ibadetini yapmıyorum. ama dini vecibelerimi aksatmıyorum, sadaka-zekat gibi ibadetlere oldukça dikkat ediyorum. bunun yanı sıra hayatımda hiç içki, sigara, nargile içmedim. bir sefer bile...

bir insan bir günahı işledi bir harama karıştı diye diğerini de yapabilir diye düşünmüyorum. her birimizde diğerine çelişki/tutarsızlık gelen durumlar var çünkü.

bildiğim tek şey...kokusu inanılmaz kötü. biz de mangal yapıldığı zaman kokuyu aldığımızda "oh mis gibi mangal kokusu" deriz ya öyle bir koku asla olamaz zaten. yanından bile geçemez. 2-3 gün benim midem çok kötü bulanmıştı yurt dışında ilk günlerde, istifra ettiğim zaman çok oldu, hele yürürken lokantanın birinde dışarıda domuz şeklinde dönerek kızaran hayvanı görünce mide bulantım nirvanaya ulaştı. daha önce yurt dışında çok ülke görmüş bir arkadaşımız bir kere bilmeden ağzına domuz eti almış ve "çiğniyorum çiğniyorum iğrenç bir şey, ne olduğunu bilmiyordum, sonra biri domuz eti deyince çıkardım aniden" dedi. çok yağlıymış, çiğnemesi ve sindirmesi çok zormuş. bununla birlikte sağlıksız olduğu için yemeyen gayrimüslimler de varmış zaten.

bizimle beraber yahudilerde de haram domuz eti zaten. yurt dışında bu yüzden hep türk lokantalarına gittim. oldukça da fazlaydı zaten türk lokantaları. hem türkçe konuşan bir esnaf görmek insanı o an mutlu ediyor.