bugün

mouse bungee

Özellikle profesyonel bilgisayar oyuncuları için tasarlanmış, fare kablosunu elastik ve dikey bir cisme sabitlemek suretiyle, kablo yıpranmasını ve fare hareketine engel oluşturabilecek kablo toplanmasını engellemeyi amaçlayan kısacası kablolu fareyi kablosuz konforuna çeviren bir zımbırtı.

Gerekli midir ? Bana göre evet. Doğru bir şekilde kullanıldığında gerçekten çok farklı bir deneyim elde edebilirsiniz. Yalnız 2 büyük problem var. Birincisi, ülkemizde çok fazla mouse bungee markası yok. Razer, Everest ve Thermaltake TTesports'un olmak üzere görebildiğim kadarıyla 3 farklı markanın satışı yapılmakta. Bunların malesef hepsi her mouse kablosuyla uyumlu değil. Everest'e sahip değilim fakat razer mouse bungee ve thermaltake galeru'ya sahibim. Bunlar arasında şaka gibi bir detay ancak razer'ın kendi mouse bungee'si razer'ın yine kendi faresi olan deathadder chroma'nın kablosuyla uyumlu değil. Kabloyu tutan dişleri da chroma'nın kablosu için çok dar ve keskin olduğu için kolayca kabloya zarar verebiliyor. E, kabloya zarar vermesin diye aldığımız bir zımbırtının özellikle bunu yapması ne derece mantıklı !? Thermaltake Galeru'nun ise kabloyu tuttuğu kısımda sert plastik yerine rubber gibi kauçuğumsu bir madde kullanılmış. Bu nedenle kabloya zarar vermesi pek ihtimal dahilinde değil. Ayrıca yapısal olarak da çok daha taşınabilir ve sağlam bir ürün. Ancak bunun dezavantajı da ince kablolarla pek anlaşamaması ve razer mouse bungee'nin yaylı sistemi kadar elastik olmaması... Everest marka olanı ise kullanmadığım için yorum yapmam doğru olmaz. Ancak piyasada en çok bilinen 4-5 farklı ürünün güzel ve objektif bir karşılaştırmasını incelemek isterseniz şu videoya göz atabilirsiniz (ingilizce) : https://www.youtube.com/watch?v=RNmLna6mQWA

ikinci büyük sıkıntı ise şu ki fiyat mevzusu... 3 ürünün de fiyatı 70-100 TL aralığında seyrediyor ülkemizde. Amazon gibi sitelerde de yine hemen hemen benzer fiyatlar var hatta Türkiye'deki fiyatlar daha uygun bile diyebilirim. Ülkemizde para kazanmak kolay bir şey değil. Hele hele o paralara mouse alınırken kısıtlı bütçeyle şansa ya tutarsa hesabı böyle bir ürün almak çok da akıllıca bir hareket değil farkındayım. O yüzden ben de kendimce bir çözüm buldum. iki farklı mouse bungee'ye sahip olmama rağmen DIY videolarını, yabancı forumları vs. bir süre takip ettim ve evdeki malzemelerle düşük bütçeyle bu zımbırtıyı nasıl elde edebilirizi buldum. Ha şöyle bir olay var, DIY yani kendin pişir kendin ye usulü mouse bungee evet göze çok hitap etmeyebilir neticede fabrikasyon parçalarla değil evdeki malzemelerle yapıyoruz. Ancak kesinlikle şunu söyleyebilirim ki, piyasadaki mouse bungee'lerden çok daha modüler, taşınabilir, ucuz ve belkide en önemli detay "HER MOUSE KABLOSUYLA UYUMLU" bir alet yapmış olacağız. Lafı daha fazla uzatmayayım resimlerle adım adım oyuncağımızı anlatalım :

Öncelikle bu benim fikrim değil. Youtube'daki uzakdoğulu bir kullanıcının attığı videodan esinlenerek yaptığım bir zımbırtı. O uzakdoğulu arkadaşın videosunu izlemek isterseniz şuraya linkini bırakıyorum : https://www.youtube.com/watch?v=cC-1K0N3qv8

Adım 1: Malzemeler:

Resimde de görebileceğiniz üzere malzemelerimiz temin etmesi çok basit ve ucuz şeyler.

- 1 adet delgeç (kırtasiyeden 5 TL'ye alabilirsiniz.)
- 1 adet kıskaç (kırtasiyeden 1 TL'ye alabilirsiniz.)
- 1 adet mum silikon (silindir şeklindeki şeffaf elastik çubuk, silikon tabancasına takılır, hırdavat dükkanlarından 1 TL'ye alabilirsiniz.)
- 1 adet bant (hepimizin evinde vardır ancak sağlam olması açısından ipekli bant diye tabir edilen sargı bezi sarma flasterlerinden kullandım, onu da 2-3 TL'ye herhangi bir eczaneden alabilirsiniz.)

Resim 1: görsel

Adım 2: Yapılışı:

Çok basit. Tek yapmanız gereken mum silikonu yer ile 45 derece açı yapacak şekilde delgeçin hareketli metal kısmına getirip, kıskaçla buraya sabitlemeniz. Bu işlemi yaptığınızda aşağıdaki resimdeki gibi görünmesi gerekmektedir.

Resim 2: http://i.hizliresim.com/NEQDyO.jpg

Resim 3: http://i.hizliresim.com/aEZY4z.jpg

Adım 3: Son aşama:

Son aşamada Resim 3'deki gibi görünen düzeneğimizdeki mum slilkonun alt ön ucuna mouse kablomuzu yapıştırıcı bant ile sabitliyoruz. Yine mouse kablosunun devamını mum silikonun arka üst tarafına yapıştırıcı bant ile 2. kez sabitliyoruz. Bu kadar ! Keyifli günler.

Resim 4 : http://i.hizliresim.com/pPQn70.jpg

Not : Resimler tamamen bana aittir.