bugün

da vinci s demons

Got 6.sezonun bitmesiyle kendimi verdiğim tarihi fantezi dizi. ilk bölümden itibaren acaip içine çekiyor ve konusu giderek sürükleyici oluyor. Başrolünde da vinci olduğu yetmezmiş gibi mistisizim kabala spiritüelizm mithras ın oğulları book of leaves gibi cezbedici konu başlıklarına sahip.
Aslında, da vinci nin hayatına dair çok bir bilgi yok. Adam sır küpü gibi yaşamış. Bilinen şeylerden bazıları yakışıklı, esprili ve yüksek ihtimal eşcinsel olduğu. Ve tabiki bilim ve sanatın her dalıyla alakalı. Dizi de bu bilgilerden yola çıkıp tarihi de kullanarak çok güzel bir senaryo yaratmış.
Bu diziden sonra daha da merak edip da vincinin biyografisini aldım okudum. Resimlerinin çoğunu yarıda bırakmış mesela. Ama bu onun maymun iştahlılığından değil, kafasında yarattığı o muhteşemliği tam olarak aktaramadığından doğan sıkıntısıymış. Heykel yerine resim yapmayı tercih ediyormuş çünkü heykel yaparkenki gürültülü pis ve terli haller ona itici geliyormuş. Ya da çizimleri.. Dizide de kullanılıyor ve okuduğum kitapta da yer verilmiş. Harika çizimleri var. Savaş aletleri ve portreleri evet ama ben asıl anatomi çizimlerine bayıldım. O omurilik o dolaşım sistemi o kafatasındaki foramenler.. Her bir detay.. Kesinlikle muhteşem.
Her yönüyle ilgimi çeken ve o dönemde yaşayıp tanısaydım kesinlikle aşık olacağım bir dahi. ~dizinin 2.sezonu özellikle book of leaves i aramak için çıktıkları yolculuk, ada seyahatleri ve ayahuasca bölümü muhteşemdi. ~