bugün

10 yaşında çocuğun elinde telefon olur mu

Olmamalı. Telefon var diye gözü arkada kalmayacağını düşünen ebeveynler var ki telefon kişiyi kurtarmaz hatta mevcut olan tek bir tehlikeye bir kaç tane daha ekler. Dışarıdayken ondan haber alabilirsiniz ancak kendi odasındayken neler yaptığından haberiniz olmaz.

Günümüzde iletişim aracı olmaktan çıkıp bir eğlence aracı oldu telefon. O yüzden de bu bahaneyle çocuğa telefon alıp da sadece haberleşmeyi bahane sunmak büyük hatadır. Çünkü telefon her türlü bireyin elinde mevcut ve o çocuğa ebeveynden başka bir şekilde ulaşmak daha kolay. Ayrıca bu kişiler çocuğunuzla iletişime geçtikten sonra onu korkutarak size söylemesini de rahatlıkla engelleyebilir. Çocuğun sevdiği ya da ilgisini çekecek şeylerden bahsederek onu rahatlıkla kandırabilir. Siz ne kadar korumaya çalışsanız da aklının ermediği her anda yanında olamayabilirsiniz hatta bu durumdan bihaber de olabilirsiniz.

Şu nokta da var ki telefonu olan çocuklara karşı daha büyük sorumluluk almaları gerekirken onların üzerine daha az düşüyor ebeveynler. Eminim ki telefon olmasa daha dikkatli ve sağlıklı büyütecekler çocuklarını.

Son olarak herkesin fikrine saygım var ancak ben ileride çocuğum olursa 10 yaşında telefon vermeyeceğim. "Haber alamazsam" tedirginliğinin karşısında "ulan bu çocuk bu telefonla neler yapıyor" tedirginliği daha tehlikeli geliyor bana. Üzerine daha çok düşerek bu farkı kapatmaya çalışırım ki zaten o çocuğun yanında olamayacaksam da telefonu olan sağlıklı ve güvenilir bir yetişkinin nezaretinde bırakırım.