bugün

atatürkçü komünistler

atatürk'ün düşünceleriyle çelişen tiplerdir bunlar. şimdi atatürk'ün medeni bilgiler kitabında komünizm hakkında ne dediğine bakalım. (1952 yılına kadar menşeviklerin varlığı sebebiyle bolşevik adı sıkça kullanılırdı. daha sonrasında komünist adlandırılması daha yaygın hale geldi)

--spoiler--

"Bizim devlet örgütümüzde esas ilkelerimizi oluşturan demokrasi (...) bazı düşüncelerin hücumuna uğramaktadır.

1. Bolşevik düşüncesi
2. ihtilalci siyasi sendikalizm düşüncesi
3. Menfaatlerin temsili düşüncesi

Bu düşüncelerin demokrasi kavramına hücumunda ne kadar haksız olduklarını açıklayalım.

1. Bolşevik düşüncesinin Rusya'da uygulanan şekline bakalım. Bütün Rus milleti içinden, işçi, deniz ve kara kuvvetlerinden ibaret bir azınlık ekonomik esasına dayalı komünist partisi adı altında birleşerek bir diktatörlük yaratmışlardır. Amaçlarında milli değildirler. Kişisel hürriyet ve eşitsizlik tanımazlar. Halk egemenliğine saygıları yoktur. içeride, çoğunluğu zorla ve baskı ile düşüncelerine boyun eğmeye zorunlu tutarlar; dışarıda propaganda ve ihtilal örgütü ile bütün dünya milletlerine kendi ilkelerini yaymaya çalışırlar. Oysa hükumet oluşturulmasından amaç, özellikle kişisel hürriyetin sağlanmasıdır. Bolşevik hükumet şeklinde baskı öğesi görülmektedir. Bir topluma bir kısım insanların düşüncelerinin zorla, esir ve acizliğini yaşatmak şekline elbette ki akla uygun bir hükumet görüşüyle bakılmaz.

(...) işte bu sebeplerden dolayıdır ki biz, bu ve bundan önceki düşünceleri ülke ve milletimiz için uygun görmemekteyiz."

--spoiler--