bugün

the godfather

(img:#1022357)

Kitabın ilk sayfası ve alınacak ilk ders.
hayatımdaki efsanelerden, benliğime katkıda bulunmuş, onlarca kez izleyerek bir çok konuda ders çıkarmış olduğum ölümsüz eser..

kitaba gelirsek, aylarca arayıp tarayıp bulduğum kitap etkileyici sonu dışında kurgu olarak olmasa da yavan gelmiştir, kitapta tamamı ile bir mafya ekosistemi yaratılmadığı gibi bir intiba bırakmıştır. corleone ailesi dahil kişilere karşı hep bir mesafe vardır, bir türlü tam olarak o dünyaya giremezsin. ayrıca puzo'nun başka kitaplarını da okudum belirteyim örneğin "omerta".

filme gelirsek en sevdiğim aktör olan marlon baba'nın deneme çekimine girip yarattığı o eski usül karakter o günden bugüne mafya filmleri ve "babaları" için ders niteliğindedir. eşine az rastlanan bir oyunculuk.

ayrıca al pacino'nun bir karakter dönüşümünü bu kadar doğal ve sanki dünyanın en basit işini yapıyormuşçasına kolay gerçekleştirmesi takdire şayan.

robert de niro'nun, yani profil fotoğrafımdaki çok sevdiğim zat'ın, filme dahil olduğu "bir" saatte icra ettiği enfes rol ile oscara uzanması üzerine konuşmak yersiz olur zaten..
oyuncu kadrosu, cast epey yerinde,
ford coppala'nın performansı çekimler üst düzey.
yaratılan hava tamamen bir orman ekosistemi, her şey vahşi bir belgeselde yaşanan olaylar kadar gerçek.

diyeceğim o ki efsane bir filmdir.