bugün

ultima online

nebula, quaxis, exile, arqas, pyramid, nimloth, pure, arcanum vs bilimum serverlarda yıllarca oynadığım, staff kadrosunda yer aldığım, owner olduğum serverların da bulunduğu oyun. oyun demek biraz basite indirgemek olabilir. sıfırdan yeteneklerin kombine biçimde geliştirilmesi şeklinde en zengin, en iyi pvp yapan, en iyi rp yapan şeklinde hedefler koyarak yolunuza başladığınız hayattır. crafter kasarken warrior'u hazırlarsınız. crafter char için mining, blacksmithing, carpentry, bowcraft, tailoring, magery, alchemist ; warrior için anatomy, healing, tactics, parrying, swordsmanship (bleed için), fencing (paradarbe), poisoning ve arms lore kullanılır genellikle. kalkan kullanılmayacaka parry yerine archery alınıp elven bow ile çatur çutur hareket halinde ok atabilirsiniz.
mage bir karakter içinse bonuslarını da göz önüne alırsak; evaluating intelligence, inscription, meditation, magery, poisoning, anatomy, healing kasılabilir. geceleri makroya bırakılıp sürekli para kazanılacaksa bir adet de fisher karakter yaparsınız. fishing, cooking, lockpicking, cartoghrapy, magery, meditation yanına bir skill daha çakarsınız. böylece geceleri fisher karakteriniz denizde gemiyle balık yakalarken siz de bir yandan madende warriorunuz için metal çıkarırsınız. unattended macro mining için iyi çalışmadığından mutlaka el ile geliştirilmelidir. warrior hazır olduğunda giyersiniz blackrock seti. ama silah lazım bunun için de warriora elven bow yaparak mage ile birlikte dungeon'a gidersiniz. rune yoksa yerini araştırarak veya birinden gate açmasını isteyerek gidersiniz. paralyze field-energy field ile kıstırdığınız balron'un altına bir de poison field atıp archer dayı ile oklarsınız mis gibi. Her iki karakteriniz için de birebir aynı runebook hazırlamayı unutmayın. +'lı silahları pazar alanına koyun, yaratıklardan çıkan itemleri crafter charnızla mage robe'a dönüştürün, leather set hazırlamayı da unutmayın. yaklaşık 2-3 hafta içinde eğer ph açıksa aile kurmaya hazırsınız demektir.

en keyif aldığım serverlar nebula-arqas-nimloth şeklinde sıralanabilir. vampires guildi olarak nebula ve nimloth'da çığır açmışlığımız vardır. arqas'ta ise ırk sistemi ve sphere haritasından farklı sosaria harici bir haritayla oynadığımızdan çeşitli değişiklikleriyle diğerlerinden ayrılabilir. mesela vampire mage iseniz savaş sırasında yere dökülen kan damlalarını boş şişeye çift tıklayarak doldururdunuz ve aksiyon sırasında kullanırsanız ekstradan agility arttırırdınız. elf archer iseniz normalde durarak ok atabilirken bu ırk ve class ile her şekilde koşarak ok atabilirsiniz.

hacklenmeye karşı dikkatli olun, gz'de bile olsanız sol altta invis yazılarını dikkatle takip edin. üzerinizde 5m'lik item altınızda fresian varken 4 kişinin kal vas'ını yerseniz kötü olabiliyor.

son olarak bir gün pvp turnuvasındayız. herkes gırtlak dolu itemle gelmiş. kazanan rakibinin itemlerini alırken turnuva birincisi ekstadan 20m para ile ödüllendirilecekti. class'lara göre ayrım yapıldı. mage, warlock ve warrior birincilerinin her biri 20 alacakken çıplak kıyafetsiz çantasında sadece 2 eşya olan biri geldi ve dedi ki "ben 3 şampiyonu yenersem 100 m verir misiniz?" kabul ettik bi de. neyse mücadele başladı bizim çıplak finale kadar bye geçecek. final geldi. mage ile karşılaşıyor ilk. mage invul robe, dragon set +15 kalkan ile tank mage modunda. karşısında da bizim çıplak eleman.

3...2....1... başladı mücadele derken bi baktık mage kaçıyor arkada bizimki. çıplak eleman koskoca mage'i kovalıyor arkadaş.. meğer çıplak adam thief'miş. stealing, snooping, pickpocketing, stealth, hide, tactics, fencing ve poisoning kasmış. çantasındaki itemlerden biri deadly poison diğeri de normal dagger. adam sürmüş zehri silaha. mücadele başlarken mage ile karşı karşıyayken büyü malzemeleri olan reglerin bulunduğu kesesini çalmış rakibin. böylece yapacak büyü malzemesi olmayan elemanı dagger ile bir kez yaralayıp deadly poison etkisinde kahrından ölmeye bırakmıştır. bu sırada maçı izleyenler ve biz şok tabi. warrior ve warlockun da eşyalarını çalarak onları saldıramaz hale getiren dayı hançerle zehirleyip hide yeteneği ile saklanarak kaçabilmiştir. oyun tarihimde yaşadığım en şok edici hikayedir kendisi.