bugün

afganistan

üzerine birçok oyun oynanan hala da oynanmaya devam edilen ülkedir. geçmişten beri çıkar çatışmaları uğruna kıyıma uğrayan hala da uğramaya devam eden ülkedir. soğuk savaş dönemi süresince iki süper güç olarak gösterilen amerika ve rusya'nın milyarlarca dolar akıttığı, soğuk savaş bitmiş olmasına rağmen daha fazla paraların akıtıldığı ülkedir...

tanım kısmı açısından kurulabilecek çok az cümle vardır afganistan için. çünkü son 50 yıllık tarihinde hiç rahat bırakılmamıştır. sovyetlerin zamanında giriştiği işgal hareketi boyunca amerika hükümeti ve cia afgan mücahitlere para ve silah yardımında bulunmuştur. ancak bu doğrudan olan bir silah yardımı olmamıştır bu süreç çok sıkıntılı geçmiştir. işin ilginç tarafı yardım eden açısından sıkıntılı geçmiş olmasıdır. amerika yardım yapabilmek için mısır, israil, pakistan gibi ülkelerden onay ve bilgi almak için 2 sene harcamıştır. çünkü yardım ederken kendi iç dinamiklarini de sarsmamak istemiştir. bu konuda kendimizden bir örnek vermek gerekirse, bizim bir dış odaklı bir operasyona asker göndermemiz ise sadece 1 hafta sürmektedir. ve şehit olanlara başsağlığı diler gazi olanlara aylık para bağlarız bu şekilde çözeriz işi. neyse konumuza dönecek olursak amerika 1 milyar dolarlık silah yardımı yapmıştır afganlara, tabii sovyetlerin vurulması şartıyla ki öyle de olmuştur. silah yardımlarından sonra afgan mücahitler 2 sene içerisinde 200 den fazla sovyet helikopterini 100 e yakın sovyet tankını 50 ye yakın sovyet uçağını ve birçok sovyet askerini öldürmeyi başarmıştır. ve daha sonrasında sovyetlerdeki iç dinamiklerin tersine dönmesiyle afganistan'ın işgal hareketi durdurulmuş ve geri çekilinmeye başlanılmıştır.

günümüze gelecek olursak pek de bir şeylerin değişmediğini görürüz. sadece işgalci güç ve para yardımı yapan devletler rollerini değişmişlerdir. üstelik artık kimse kimseden bir şeyler sorar durumda da değildir. bm de karışmıştır işin içine sadece. bir de türk ordusundan kolluk kuvvetlerde görevler üstlenmiştir ve her kuvvet değişimi türkiye'de alkışlarla -ki neyi alkışladığını pek de bilmeyen milletiz biz- karşılanmaktadır. neyse hayırlısı olsun ne diyelim..!