bugün

imdb puanına güvenilmeli mi sorunsalı

puanın nasıl verildiğini bilmiyorum öncelikle. sadece yorumda bulunmak istedim. bu tür puanlamalar anket misali yapılır genelde. mal ortaya konur ve insanları hoşnut ederse iyi puan alır almazsa hoşnut edememiştir. birde bu filmi değerlendirmek için işin uzmanlarından oluşan bir jürisi illaki vardır diye düşünüyorum. halk ve jürinin oyları oranlandırır heralde vize final gibi. vize 40 final 60 , halk 40 juri 60 gibi. ve daha sonra bu iki puanlama artık nasıl hesaplanıyosa hesaplanır 10 üzerinden puanlanır. buraya kadar olayın matematiği. şimdi gelelim değerlendirmeyi nasıl yaptıklarına.

insanlar yaratılış geregi birbirinden farklı. doğal olarak bi kısmı gerizekalı bi kısmı akıllı. sinemada oyuncu bok, meme deyince kahkaha atan tipler var (ör: recep ivedik) . çıkışta da ayy ne kadar komikti diyen hatunlar herifler gördü bu gözler. şimdi bunlarında oy verme hakları var (yaratılış gereği insan olarak doğdukları için) filmden anlayanların da var. e anlayanlarında film zeevkleri farklı onuda hesaba katmak lazım. dolayısıyla çok güvenilir bir sonuç çıkmaz ama değerlendiren sayısı arttıkça doğal olarak hata riskide azalır. yani boktan bi film sitesinde verilen puandan daha güvenilirdir çünkü dünyanın en büyük film değerlendirme sitesi sonuçta. kimbilir kaç bin kişi oy veriyo.

gelelim jüriye. jüri işten anlayan adamlardan oluşur. tabiki bunlarında zevkleri farklıdır. nasıl olacak peki bu diyosunuz şimdi. şöyle olur güzel kardeşim. bir şeyi evrenselleştirmek için kural koymak gereklidir. mesela hastaya hep sagından yaklasır doktor. amac hastayı iyileştirmek solundan yaklassada bisey olmaz ama evrensel kural budur. veya abdest alırken 3 kere agza su goturursun 4 kere degıl. amac agzın temizlenmesi ama bunu evrenselleştirmenin yolu budur. e bu heriflerinde belli kuralları vardır. mesela film hangi yıl çekilmiş, o zamanın şartları, sürükleyiciliği, son bölümün şaşırtıcılıgı, vizyon keyfi, çekim hataları, oyunculuk, verdiği mesaj, duygu, say say bitmez kuralları vardır. bunların içinde objektif olanlarda var subjektif olanlarda. e doğal olarak bu herifler hepsini değerlendiricek, mesela filmi cok sevdi ama yönetmeni kötü çekmiş veya oyuncular amatör. mecbur kısacak puanını. türlü türlü şeyler. e bide kültür farkı var tabi. şimdi bu herife tosun paşadaki 'aşk kalbimi yakan bir volkan gibidir en sevdiğim tatlı kazandibidir' repliğini çevir ingilizceye bakim ne bok anlıcak. veya kibarfeyzodaki karasevdaya tutuldugu sahneyi izlet veya herhangi bi sahne. şimdi diceksin ki bu jüride türk yok mu? illaki vardır ama diğer milletlerden olanlar bizim gibi yaşayamıyo tam manasıyla türk sinemasını. nasıl biz godfatheri yaşayamıyosak onlar kadar etkilenemiyosak. o godfather serisini ramiz dayının gençliğinin bi bölümüne değişmem. çünkü bi bok anlamıyorum arkadaş. neyse konumuz bu değil nerde kalmıştık. kültür farkında. doğal olarak bu adamlar tam istediğimiz gibi değerlendiremeyecek ama tabiki bi güvenilirliği var. çünkü bu adamlar bu işin uzmanı ve tek bir kişinin tekelinde olan bi müessese değil. benim size nacizane tavsiyem arkadaşlar( bu cümleyi rte taklidi yapan herif gibi söylediğimi hayal edin ve duyun kulaklarınızda) zevkine güvendiğiniz arkadaşlarınızın önerilerine göre film izleyin. bana göre ''namuslu, kibar feyzo, davaro, 100 numaralı adam, banker bilo'' aklıma ilk gelen bu saydıgım 5 örnekte imdb de ilk 5 te. ulan bisürü yazmışım bi başladımmı durduramıyorum kendimi.

yukarda söyledklerim tamamen tahmin ve yorum ürünüdür ve hiçbir kanıta, araştırmaya, bilimsel veriye dayalı değildir. düzenin böyle işlemesinden başkada bir şansı olduğunu düşünmüyorum.