bugün

osmanlı ya sığınan ingiliz korsanlar

(bkz: osmanlı ya sığınan hollandalı korsanlar)dan sonra osmanlı'nın hoşgörüsü ile ödüllendirilen korsanlardır.

şüphesiz ki kaptan jack sparrow, ya da bizim bildiğimiz adıyla "yusuf reis" bunlardan biridir.

evet, o yusuf reis'in hayatı film karakteri kaptan jack sparrow'ailham olmuştur.

yusuf reis'in asıl ismi john ward'dır. kendisi bir ingilizdir. protestandır.
john ward ingiltere-ispanya savaşı sırasında kraliçe'nin izniyle korsanlık yapmaya başlar ve katolik ispanya ve müttefiklerinin gemilerini yapmalamaya başlar.
atlantik'te ve karayiplerde yağmalar yapar, lakin bu yağmaların birinde ispanyollar tarafından yakalanıp karayiplerde hapse atılır. bu esnada da ingiltere ve ispanya barış antlaşması yaparlar. john ward piç gibi ortada kalır. bunun üzerine etrafında topladığı kendi gibi birkaç esir ile birlikte limandan küçük bir gemi çalar ve akabinde bu gemi ile büyükçe bir fransız gemisini ele geçirir. ele geçirdiği gemiye "little john" adını verir ve karayipleri terk ederek akdeniz'e gelir.

küçük john akdeniz'de korsanlık yapmaya başlar, korsanlık faaliyetleri sırasında ispanyol donanmasıyla girdiği bir mücadelede kendisine yardıma bir osmanlı korsanı olan "osman dayı" gelir.
osman dayı da aslen bir ingilizdir ve osmanlı'ya sığınmış, tunus beylerbeyi himayesine girmiş ve müslüman olmuştur.

bunun üzerine küçük john da müslüman olur ve yusuf reis adını alır.

görsel
görsel

görselde karayip korsanları film serisinin başrol karakteri olan jack sparrow'un sonradan osmanlı vatandaşı olmasına gönderme yapılmış. kaptan jack'ın küpesinde osmanlı ay yıldızı açıka görülüyor.

görsel

Osmanlı impratorluğu’ndan oldukça uzak bulunmasına rağmen John gibi binlerce ingilizin Müslüman olması ve korsanlık yaparak kendi ülkelerinin ticaretini baltalaması ingiltere’de bir korku havası yaratmıştır. insanları islamiyetten soğutmak için o zamanın gazetesi demek olan tiyatro sahnelerinde Müslüman olanları Tanrı’nın cezalandırdığı, Türkleri vahşi ve şeytanî varlıklar gibi gösteren oyunlar tertip edilmeye başlandı.

tabi osman dayı ve john ward dışında da örnekler var osmanlı'ya sığınan ingiliz korsanlar içinde.

biliyorsunuz ki ispanya-ingiltere savaşı sonrası ingiltere, uluslararası sularda her türlü korsanlık faaliyetini yasaklamış ve korsanlık yapan hristiyanların infazına karar vermiştir.

burada ince bir ayrıntı hemen dikkat çekiyor evet.
"korsanlık yapan hristiyanların infazı..."

bu karar sonrası korsanlık yapan pek çok denizci de müslümanlığa geçmiş ve osmanlı vatandaşı olmuşlardır.
bu yolu ilk seçenler hollandalı korsanlardır.
(bkz: osmanlı ya sığınan hollandalı korsanlar)

bunların en ünlüsü de "küçük murat reis" yani "jan janszoon van haarlem" dir. bunları hep işledik, kısa bir hatırlatmaydı sadece.
(bkz: küçük murat reis/#18691105)

neyse, efendim hollandalı korsanların osmanlı tabiyetine geçerek uluslararası sularda rahat rahat yelken basmaları sonrası, ingiliz korsanlar da aynı yolu seçmişlerdir.

osman dayı(kara osman), yusuf reis'ten sonra, kaptan samson, Anthony Johnson, Yarmouth Piskoposu Richard ve Southamptonlu James Procter gibi meşhur korsanlar da osmanlı vatandaşı olmuş ve müslümanlığı seçmişlerdir.