bugün

ptt kargo

yurt dışına en ucuz gönderim yapan kargodur. yurt içinde de muhtemelen öyledir.

gönderinizin sağ salim ulaşmasını istiyorsanız kayıtlı olarak yollayın postanızı, barkodu elinizde yoksa takip edemezsiniz, nerede diye bakamazsınız. takip edilemeyeceğini bildikleri gönderiyi de pek sallamazlar. bir gönderi ortalama bir hafta içinde karşı ülkeye ulaşır ve ondan sonrası o ülkenin posta servisinin elindedir. litvanya, sırbistan, çek cumhuriyeti, yunanistan hem kart hem paket olarak gönderim yaptığım ve çabuk giden yerler, bir kere çek cumhuriyeti'ne toplam 6 günde adrese varmıştı. litvanya postası hızlı ama gümrükte kıllık yapabiliyor, gönderdiğiniz kişiyi bunun içinde ne var diye merkeze çağırabiliyor. italya, ukrayna, rusya gecikmelerin yaşanabileceği ülkeler ama postam gitti, özellikle italya'da karşı tarafın takibi gerekiyor adrese gelmeyebilir, barkodla takibini yaparak gerekirse merkezden alması lazım, ukrayna ve rusya politik sebeplerden sorunlu ve gecikme yaşanıyor. ispanya berbat, 2 kere postam kayboldu. almanya da bir yeni yıl kartımı kaybetti. bu durumlarda kayıtlar türkiye'den çıktıktan sonra kesildi.

türkiye içinde şehirler arası transferler çabuk oluyor ama dağıtım merkezinden adrese gelmesi uzun sürüyor. 2 gün gibi bir sürede izmir'den istanbul'daki genel dağıtım merkezine gidiyor.

genel olarak istanbul'dan gönderilen postalar 2-3 gün daha erken gider, diğer şehirlerden gelen postalar öncelikle istanbul'daki genel merkeze yollanıyor. kartlar-kağıt mektuplar paketlerden daha çabuk gider, paketler gümrükten daha yavaş geçer. sorunsuz bir gönderim için gümrüğe takılabilecek şeyleri koymayın, mesela markası olmayan, paketli olmayan doldurma çay, kahve, şekerleme sorun yaratıyormuş. sıvı da sorun yaratabiliyor, bana yasak demişlerdi, yurtdışından bana sıvı yollayan arkadaşım da bayağı bir gönderim parası vermiş.

ufak paket yolluyorsanız, özellikle çizecek bir şey varsa havalı zarfa koyun yırtılmasın. ufak bir çini kap ta kırılmadan gitti havalı zarfta. ufak çikolata drajelerden kıllanıyorlar galiba, açılmış ve her tarafa yayılmış olarak gidiyor.

siz gönderiyi alacak kişiyseniz de öncelikle karşıdan kayıtlı olarak göndermesini rica edin. ptt dağıtım merkezine ulaşana kadar iyi çalışır ama adrese teslimde sık sık sorunlar çıkar. mesela dağıtıma çıktı yazar ama bir hafta gelen giden olmaz, evde beklediğinizle kalırsınız. telefonu da açmazlar. sebep çok yoğun olmalarıdır, çalışanların bir kötü niyeti yoktur sanırım.

ne zaman ki "dağıtıma çıktı" yazısını gördünüz ve o gün gönderi elinize geçmedi, hemen ertesi gün dağıtım saatinden önce, 8.30 gibi orada yazan yere giderek bizzat gönderinizi teslim alın, kimliğinizi de götürün. siz gidemiyorsanız başkasına vekalet vermeniz falan gerekiyormuş, onu bilemiyorum. kendiniz gitmeniz önemli. akşam kapanışa yakın da gidebilirsiniz, dağıtım bittikten sonra ama sabah daha garantidir. izmir için bu ana dağıtım noktası stadyum metro durağına 15-20 dk yürüme mesafesinde bir yerdir. postanızı bulup hemen teslim ederler 10 dk içinde, siz de bir koltuğa oturur beklersiniz, bu arada telefonun nasıl sürekli çaldığına ve açmadıklarına şahit olursunuz.

ptt bazı ülkelerin posta servisinden çok daha iyidir. en azından türkiye içinde hiç postam kaybolmadı ve barkoddan gönderiyi dakika dakika takip edebildim, kayıtları çok iyi tutuyorlar. hani bir belgeyi göndereceksiniz diyelim ki, öğrencisiniz paranız da çok yok, vaktiniz de var, ptt'yi tercih edin derim. ben hiç pişman olmadım, özel kargo şirketlerinin 150 lira istediği postayı 15 liraya yolladım, belgeler de zamanında ulaştı.