bugün

risale i nur un eleştirisi

Yaptıkları bazı yorumlar batıni-hurufi sapkınlığına ve bidata kaysada genel olarak dedikleri olumludur ve islamın ana kaidelerini diğer hurufi-batıni etksine sahipler gibi çiğnememiştir.

Ebced, cifr, keşf vs. dedikleri ve yaptığı garip tespitleri sadece kendisini bağlar. Çünkü bunlar dinen bir delil değildir.

Bir çok Ehl-i Sünnet hocası ve alimi olumlu yazdıkları yazılar dolasıyla sever Said Nursi'yi. Ve kafir deyip tekfir etmezler.

Ama bunu dememe rağmen şunu belirteyim. ibn-i Haldun gibi bir alim said nursinin şu yazdıklarını okusa direkt olarak bu kitapların yakılması yönünde fetva verirdi hem de hiç düşünmeden.

Şurada değinmek isteyeceğim şey bu kitapları okuyan bazı nurcular var ki kesinlikle bırak bid'ate kaymayı doğru yoldan gram ayrılmamıştır.

Ama bazıları var ki said nursinin hem batıni yorumlarını hem modernist yorumlarını alıp öyle yorumlar yapabiliyorlar ki...

Yani eserler okuyana göre değişiyor. Bana sorarsanız okumayın...

Tasavvuf konusuna gelirsek tasavvuf kesinlikle çok gereklidir. Bakın tarikat değil tasavvufun irfani yönü kastettiğim.

Ama ve lakin tasavvufi tarikatların içinde ehl-i sünnet olanlar var, ehl-i bidat olanlar var...

Tasavvufun felsefeleşmesi ayrı bir konudur. Anlaşılmayan bazı tasavvufçular bu felsefeleşmiş tasavvuf yüzündendir.

Her neyse gene gelirsek ehl-i bidate kaymış tasavvufçular genelde batıniliğe kayıyorlar.
Şeyh bu yola girenler için gereklidir. Ama bidat ehli tasavvufçular bu gerekliliği saptırıp batıniliğe kayıp şeyhlerine masumluk payesi veriyorlar ve bu durum öyle karışıklık ve fitnelere sebebiyet verebilir ki.

Çünkü düşünsenize liderinin masum, önder, mehdi olduğuna inanan beyni yıkanmışlarla neler yapılmaz ki... Devlet bile kurulur. Ki geçmişe bakarsanız görürsünüz bu tasavvufçuların isyanlarını, bazılarının Fatımi uşaklığı yapıp Sünniliği yok etmeye çabalamalarını...

Said Nursinin bazı dedikleri buna sebebiyet vermektedir işte. Dediğim gibi ibn Haldun şu kitapları okusa yaktırılması yönünde fetvayı verirdi. Çünkü ibn Haldun dönemindeki tasavvufçuların bazıları islam alemine çok zararlar vermiştir.

Ama buna rağmen ibn-i Haldunda bir rivayete göre Şazelidir. Ve şeyhin gerekli olduğunu savunur kitaplarında;
http://populerkulturcoplu...ibn-i-haldun-acsndan.html

Yani tasavvufu veya şeyhin gerekliliğini bu sapkınlara bakarak eleştirmemek gerekli.

Dediğim gibi Said Nursi olumlu yanları olumsuz yanlarından çok daha fazla olan bir kişiliktir. Ve bazı kitaplarında gerçekten güzel şeyler yazmakta ve yazdıkları insanlara tesir etmekte.

Yaşar Nuri bile kendisini övüyorsa varın gerisini siz düşünün;

http://m.risalehaber.com/...bakar-misiniz-166988h.htm