bugün

vicdani reddin hiç gündemde olmaması

vicdanî ret (vr), bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. vicdani retçiler kendilerini antimilitarist ya da pasifist olarak tanımlayabilmektedirler.

en çok karşılaşılan ret sebepleri şunlardır:

düşman olsa bile insan öldürmeyi ahlaki bulmamak,
hiyerarşik ve statüsel yapılandırmalarda yer almayı ahlâki bulmamak,
güncel sorunlardan dolayı o ülkenin silahlı birliğinde bulunmayı ideolojik ve dini inanca aykırı bulmak. (bkz: vikipedi)

bir de bunların üstüne kendi koltukları uğruna hiç çekinmeden askerleri savaşa sürüp, üstüne ben de şehit olmak istiyorum diyerek halkla dalga geçen bakanın riyakarlığını gören bizler, oğlunun şehit cenazesinde milletvekillerinin oğlu savaşa gitsin diyen halkın,
savaşların tüm acısını çeken ezilen halkın çektiklerini gören bizler
vatan millet aşkını körükleyen medya, siyasi aktörler, din, eğitim kurumları vb. gibi unsurların aslında iktidar emeli taşıdıkları bilmemize rağmen neden hala türkiye'de vicdani redde çok uzağız. bu kadar olağan bir durum neden bu kadar sonsuz uzaklıkta. 20 bin tl verenle veremeyip askere gideni ortak paydada buluşturan şey askerlik isteğiyse (istemeyen-istemeye mecbur bırakılan) neden hala askerliğin gerekliliğini savunuyoruz. devlete benim param yok ama askerlik yapmak istemiyorum suçum param olmadığı için askerlik yapmak mı diye bir sille atamıyor muyuz, atamayacak mıyız? hiç kimse ben bu vatan için ölürüm demesin. eğer ölürüm diyorsanız bedellinin 1000 tl olduğunu düşünün.