bugün

zlatan ibrahimovic in galatasaray a transferi

öyle forma satışlarıyla falan maliyeti karşılanamayacak olan transfer. bu iddia da nereden çıktı ortaya, kim salladı, amaç ne bilmiyorum ama bir şeyler dönüyor gibi hissediyorum. aklıma iki tane komplo teorisi geliyor; birincisi taraftarı galeyana getirip ibra olmazsa hayal kırıklığı yaratmak, ikincisi de yönetim üzerinde baskı oluşturarak büyük bir transfer projesi içerisine sokmak. malum fener büyük transferler yaptı.

feneri yaptığı transferlerden dolayı kutlarım. ama ben eğer her sene takımımın şampiyonlar liginde çeyrek final oynayacağına, 40 bin üstü kombine satacağına, ortalama 50 bin taraftara oynayacağına emin değilsem, hiç bir oyuncunun sponsor olmadan yıllık 5 milyon euro garanti para almasını mantıklı bulamam. bu paralar türkiye şartlarında büyük risk. rvpnin takıma katkısı muhakkak büyük olacaktır ama fenerin şampiyonlar ligine katılabilmesi için rvpden çok daha fazlasına ihtiyacı var: çok güçlü bir takım ve kura şansı. birincisi hem maliyetli hem de uzun vadeli bir mesele. ikincisi ise şans zaten. yani şansa yatırım yapmak şu koşullarda bana hiç makul gelmiyor.

o kadar hesap yapılmış ya yok işte forma satışları fırlar, kombineler patlar falan diye; yapmayın bence. hazır yapılmışları var. drogba ve sneijderin geldiği sezon forma satış rakamlarımız 320 binden 405 bine çıkmış. http://www.milliyet.com.t...aray-1708783-skorerhaber/

geçen sene ibranın bulunduğu psg 430 bin forma satmış zaten. real madrid, manu, barcelona gibi tüm dünyada formaları satılan takımlar bile 1-1.5 milyon forma satıyorlar. yani ibra nereye çekebilir tek başına bu rakamları? diyelim ki forma başına 25 euro alalım, diyelim ki tek başına 100 bin forma sattırsın ekstradan. bakın rakamlar gerçekten çok uçuk şu anda. ama o durumda bile bunun katkısı 2.5 milyon eurodur. kaldı ki bu paranın da kaçta kaçı kulübün kasasına girer?

"büyük oyuncu alayım, gelirler artınca zaten karşılarım masrafını." bu işin o kadar kolay olmayacağı çok açık değil mi? o zaman neden 30-40 bin seyirciye oynayan herkes bunu yapmaya kalkışmıyor? neden psg, chelsea, man. city gibi takımlar para babalarının desteğiyle ayakta kalıyorlar? kaldı ki bu daha önce denemediğimiz bir şey de değil. aysal döneminde transfere harcadığımız para ortada. avrupada ve ligde de gayet başarılıydık. neden borçlar azalmadı peki?

ibra gelmesin demiyorum. biz galatasarayız. forvet lazımsa en iyisi alınmalı. savunma lazımsa en üst sınıf oyuncular alınmalı. ama kulübün parası da pervasızca harcanmamalı. kimse kusura bakmasın ama ergen taraftar kitlesi transfer istiyor diye ben takımımın ffp gereği avrupadan men edilmesini hazmedemem. hiç bir aklı başında gs taraftarı da bunu kabul etmez. maçların beleşe yayınlandığı yurt salonunda beş on kişiyle maç izledik sene boyu. sağ olsunlar bazı arkadaşlar sene sonuna doğru şampiyonluğun gelmek üzere olduğunu görünce teşrif etmeye başladılar. kimseyi yargıladığım yok. her taraftar, takımının her maçını izleyecek diye bir şey de yok. ama sezon boyu iki üç maç izlemiş adamlar "ibra gelsin şu kadar kombine satarız" falan deyince tuhafıma gidiyor.

ben de çok azılı bir gs taraftarı değilim. hiç kombine almadım hayatımda. o parayı eğitimime harcarım, başka şeylere harcarım. o kadar zengin değilim. hele hele ne olduğunu bilmediğim bir yöneticiye "al şu dişimden tırnağımdan artırdığım parayı da bok gibi para kazanan insanlara daha da fazla para kazandır" diye vermeyi ahmaklık olarak görüyorum. herkesin fikri de kendine elbet. ama bu kulüp milyonlarca insanı bir araya getiren bir spor kulübüyse, profesyonelce yönetilmeli.

ibra için sponsor bulunacaksa ve bize maliyeti o kadar çok olmayacaksa neden olmasın? ama ince ince hesap yapmalı. mesela şunu düşünmemiz lazım. biz hamza hocayla yola devam kararı verdik mi? verdik. ki ben keşke üçüncü olsaydık da şenol hocayı başımıza getirseydik diyenlerdenim. ama neticede hamza hoca bu takımı şampiyon yaptı çok zor bir dönemde. krediyi hak ediyordu.

peki şimdi emreden, buraktan trip yiyen bir adam ibra ile nasıl anlaşır acaba? ibra gelirse çift forvet mi oynayacağız? burak'ı yedeğe mi çivileyeceğiz? plan nedir? yoksa plan sırf bu ergen taraftar kitlesinin gazını mı almaktır? her türlü illegal işe bulaşmış bir yöneticiyle sidik yarışına mı girmektir? öyleyse, ben buna karşıyım.

hadi hepsini hallettik diyelim. ibra taktiğe uyuyor, burak meselesi çözüldü, hamza ibrayı idare edebilecek*... iyi de ibra geldiği an itibariyle sabri ve taarıktan oluşan bir sağ bekin ortalarını bekleyecek. semih ve chedjoue'dan oluşan savunma göbeğinin işini düzgün yapması için dua edecek. orta sahada melonun dönüp dönmeyeceği belli değil. dönmezse birisi alınır mı meçhul. kanatlarda yasin, podolski ve olcan olacak. belki bir de emre çolak dahil edilebilir. musleraya bir şey olsa, yedek kaleci belli değil daha.

bu tarz yıldız transferlerinin başarılı olması için önce bir taktik oluşturmak ve onu tutturmak gerek. sonra iyi ve üst düzey bir teknik direktör lazım. her ne kadar dalga geçilse de takım içi denge lazım. bu denge sadece bizimkilerin anladığı türden bir maaş dengesi değil ama. aynı zamanda da oyuncu kalitesi dengesi lazım. bizim takımda muslera ve sneijderle birlikte tarıklar, aydınlar oynuyor. bundan nasıl bir denge çıkarabilirsin ki? sneijdere azıcık ayak uydurabilen, dilinden anlayan yasin vardı. gördünüz neler yaptığını. işte dengeden kasıt budur. ibra dediğiniz adam, bütün takımı üstüne kurmanız gereken bir oyuncu. bunu yapabileceksek, ve mali açıdan da dara düşmeyeceksek gelsin elbet. ama tekrar ediyorum, o maliyetler forma satışlarıyla, kombinelerle çıkmaz. kimse de bunu beklemesin.

son bir link: http://www.iskenderbaydar.com/mali-ligde-son-durum/