bugün

yazarların en sevdiği bilimadamları

Anaximander; zamanına göre şaşırtacak derece isabetli ve sağ duyulu bir şekilde doğa bilimleriyle uğraşması nedeniyle.

Richard Feynman; önemli bir bilim insanı olmasına rağmen, eğlenceli kişiliği nedeniyle.

celal şengör; öğrenmeyi ve öğretmeyi gerçekten seven, bilimle tutkuyla ilgilenen ve ülkemizdeki cahillere karşı direnen sayılı aydınlarımızdan biri olması nedeniyle.

charles darwin; tartışmalı teorisini bir kenara bırakırsak, ünlü çalışması türlerin kökeni'ni pek az insanın anlayabileceği bir titizlikle 20 yılda hazırlıyor. kendi teorisiyle benzer, ama basit bir hipotez atan bir geçten gelen mektup olmasa, belki de öldükten sonra yayınlatacaktı. teorisi'nı hastalıklı denebilecek bir şekilde mükemmel yapmaya çalışması nedeniyle.

Isaac Newton; newton'un bulgularının önemli kısmı çağdaş ve kendisinden önceki doğa filozofları ve matematikçiler tarafından bulunuyor, ama bu önemli değil. deha olması itibariyle newton bunları öyle bir şekilde bir araya getiriyor ki, 200 yüzyıl ciddi biçimde sorgulanmayacak kadar sağlam bir sistem kurması nedeniyle.

ibn-i Sina; deha olmasını bir kenara bırakırsak, inanılmaz bir dirayete sahip olması ve kelimenin tam anlamıyla çağında bulunan bilgilerden ve ilimlerden bilmediği olmaması nedeniyle.

ömer hayyam; pek bilinmese de, çağının belki de en önemli bilim adamı. o kadar ki, pek çok kimse onu ibn-i Sina'nın ardılı olarak gösteriyordu. benim için açıkçası tek başına bir yılın süresini milyonluk hata payıyla hesaplaması yeterlidir.