bugün

türk solunun bi sike yaramadığı gerçeği

türkiyede sol mu bıraktınız da bir sike yaramasını bekliyorsunuz dediğim gerçek. türkiyede adam akıllı bir sol gelişebilirdi. o tarz bir sol devlet kadrolarına eklemlenerek gerçekten gelişmiş ve normalleşmiş bir türkiye yaratabilirdi. bu şansı ilk olarak köy enstitülerini kapatarak, son olarak da 80 darbesiyle birlikte kaybetti türkiye. öyle sağlam bir solumuz olsaydı, türk sağı da ona cevap vermek ve kendini geliştirmek zorunda kalırdı.

ama ne oldu? onun yerine şu anki sikik sokuk sağ sol muhabbetleri geldi. politik sağ nedir, sol nedir diye sorsan cevap veremeyecekler adam solcu olduğunu varsaydıkları iki üç parti ekseninden sol, sağcı olduklarını varsaydıkları iki üç parti üzerinden sağ eleştirisi yapmaya başladılar. şunu unutmayalım ki biz kenan evren darbesinin meyveleriyiz. siyasetten bir sik anlamadığı halde, siyaset konuşmaya bayılan bir nesil var etrafta. kitap okumak yok, felsefe boş iş, akademiye saygı sıfır ama diller maaşallah pabuç kadar.

türkiyede solculuk; istanbulun, izmirin, ankaranın belli semtlerinde, edirne veya tekirdağda yaşamakla sınırlıdır. atatürk fotoğraflı ya da imzalı rozet takmak, kupa bardak bulundurmaktır. sağcılık ise bunun tam zıttıdır. iç anadolulu olmaktır, karadenizli olmaktır, taşralı olmaktır.

batıda sağın veya solun ya da genel olarak ideolojilerin kaynağı fikirlerdir. nasıl düşündüğüne göre bir ideolojiye yakın hissedersin, onu sahiplenirsin. bizde ise fikirlerin önemi yoktur. kim olduğuna göre, nasıl bir ailenin çocuğu olduğuna göre doğuştan bir siyasi kimliğe sahipsindir zaten. sonra da o siyasi kimliğe göre fikirler geliştirirsin. onlar da senin fikirlerin değildir zaten, senden daha üst seviyedeki birilerinin sana söylediklerini papağan gibi tekrarlarsın.