bugün

2015 kasım türkiye genel seçimleri

olmamasını umduğum ve olmayacağını tahmin ettiğim seçimlerdir. eğer siyasi partiler yeterince akıllı davranırlarsa ve kamuoyunun nabzını iyi bir şekilde tutarlarsa böyle bir şeye izin verilmez zaten.

yapılan anketlerde çıkan sonuçlar partilerin oylarının yapılacak bir erken seçimde önemsenecek düzeyde değişmeyeceğini gösteriyor. milletin anlamadığı şey şu. insanların çoğu rasyonel teoriye göre oy kullanmıyorlar. taraflar fazlasıyla politize olmuş durumdalar ve bu politizasyonun ideolojik temelleri de sağlam değil. yani üzerinde tartışabileceğiniz bir fikirler deryası yok ortada.

mesela chp geride bıraktığımız üç-dört yıl içerisinde çizgisini bir çok defa merkez sağ ile merkez sol arasında değiştirdi durdu. ancak bu durum oylara hemen hemen hiç yansımadı. insanlar kendi kimlikleriyle partileri özdeşleştirmiş durumdalar. hal böyle olunca da partiler arası oy geçişlerine çok fazla rastlanamıyor. mhpye oy veren birisi, "şunu şunu yaparlarsa akpye ya da chpye oy veririm" demiyor mesela kolay kolay. çoğu insanın ikinci parti tercihi yok.

akp ise önce liberalleri ve cemaatçileri, sonrasında ise kürtleri küstürdü. bu bakımdan o oyları geri alması çok zor. bu yüzden katılım oranında ciddi değişmeler olmadığı müddetçe partilerin oy oranında çok büyük değişimler beklememek gerek.