bugün

güzellikte erkek vücudu vs kadın vücudu

ahmet haşim gurabahane i laklakan kitabında erkek vücudunun kadın vücudundan çok daha güzel olduğunu yazar. aslan, tavuskuşu gibi hayvanların erkeklerinin dişilerinden daha güzel olduğundan, horozun tavuktan daha muhteşem göründüğünden söz ederek insanda da erkeğin kadından daha güzel olduğu anlatır durur. "erkeğin kaslı vücudu kadınınkinden daha güzeldir. kadın süslenmese bir halta benzemez" demiştir. ona göre süslenmeye ihtiyacı olan çirkindir buna ihtiyaç duymayan ise güzeldir çünkü ekstra bir güzelliğe ihtiyaç duymuyor demektir.

açıkcası ahmet haşim şiirlerinde, soyut alemin bilinmeyen mevkilerinde diğer insanların göremediği güzellikleri görüp başarıyla yansıtsa da iş reele dönünce bazen çuvallayabilmektedir. her şeyden önce ahmet haşim, erkeğin kadın vücudu ve alımı karşısında ne kadar güçsüz olduğunu kabul etmiş bir insandır. peki sormazlar mı adama? madem kadın vücudu bu kadar çirkindi peki erkekler bu kadar çirkin olan kadın vücudu için mi servetlerini harcıyorlar? hangi 2 devlet bir erkek vücudu için savaşabilmiş bugüne kadar? halbuki 2 imparatorluğu bir birine düşürebilmiş binlerce kadın tarih sayfalarındaki yerini hala koruyorlar. ahmet haşim in hem erkeğin en güçsüz olduğu konuyu; kadın vücudunu ve bu vücudun erkekteki arzusunu kabul edip hemde kadın vücuduna çirkin demesi bir biriyle bağdaşmayan iki fikirdir. ayrıca kadınların evlenirken erkeğin vücudundan ziyade gücünü (parasal, statü vs.) dikkate aldığı biliniyor ama erkek ise evlenirken bunları çoğu zaman önemsemez yani kadının vücudu ve güzelliği genellikle en çok dikkat edilen husustur.

ya da ahmet haşim in kendisini hiç yakışıklı bulmadığını edebiyatla arası iyi olan herkes bilir şu durumda acaba ahmet haşim ''ben zaten yakışıklı değilim'' deyip ket vurma ile kadın bedenini reddetme yoluna mı gitti? ve bu yolda kadın vücuduna çirkin diyerek adımlarını sağlamlaştırmayı mı seçti?