bugün

fatih sultan mehmet vs kanuni sultan süleyman

öncelikle bir liderin uzun süre tahtta kalmasını kişisel karizma açısından sanssız bulmuşumdur. bir an düşünelim kanuni yavuz kadar tahtta kalsaydı yada yavuz kanuni kadar hüküm sürseydi gene aynı kanıda mı olurduk.

kanuninin büyük bir sansı hazineyi en çok dolduran yavuzdan sonra başa geçmesi.

fatih'in cülus törenlerinde bahşiş verilmesi uygulamasını başlatmasını hiç anlamamışımdır.

fatih askeri açıdan topların dökülürken kanuni döneminde sırayla ateş etme ve cocukların barut doldurma akıllıca bir hamle.

istanbul fethi ve özellikle yağmalanmadan fetih edilmesine çabası takdire sayandır ama bizans teslim olmadığından başka çaresi kalmamıştır. fatih döneminde yaşayanlar açısından en büyük 2 problem yeni fetih edilen yerlere zorunlu göç ve nispeten yüksek vergi.

fatih döneminde rum ortodoks patriği tayin etmesi, entellektüel açıdan kendini geliştirmesi açısından kanuniniye göre tartışılmayacak kadar iyi bir noktadadır. sadece balkanlar sırbistan gibi yerleri feth etmekle kalmayıp anadoluda da benzer faaliyetleri vardır kanuni dönemi açısından benzer sey söylenebilir. ama sanırım fatihin romaya ulaşmaya çalışması yavuz ve kanuni ye göre daha entellektüel olmasından kaynaklanıyor. bu konu diğer 2 padişahın gevşek davranmasını anlamamışımdır.

kırım gibi stratejik bir noktayı fetih etmesi ve ilk altın parayı basması ve anadolu-rımeli kazaskerleri ayırması önemlidir.

isyanla mücadele ile başlayan kanuni denizlerdeki atılımı iyi korsandan da dönme denizcileri önemli onları bünyeye kazandırması. askeri açıdan müthiş bir mohaç galibiyeti ve savaş öncesi nehirden topların sürülmesi ve sıra ile ateş etme önemli bir gelişmedir.balkanlarda ve anadoluda fatih gibi mücadele etmiştir hatta mısırdaki isyanları bastırma ile de meşgul olmuştur.

bu dönemin ileride kötü anılacak ama o zaman gayet mantıklı olan kapitülasyonları başlatması tarihi açıdan önemlidir.

bu dönemde tabi kasanın da rahat olmasının da etkisiyle bir çok sanat dalında zirve yapılmıştır. sanırım fatih (30) kadar hükümranlığı sürseydi çok daha fazla övüleceğini düşünüyorum kendisi 46 sene başta kalmıştır. osmanlının dedelerin de mirasıyla zirvesidir. ama fatih- yavuz gibi baba-dedelere sahip olması büyük sansıdır ve bir noktada ekonominin tıkanmaya başladığı dönemdir.

bende fatih in daha iyi bir hükümdar olduğunu düşünenlerdenim. ama sadece övgünün veya birini överken diğerini küçümsenin anlamı olmadığını düşünüyorum. kanuninin fazlasıyla başarılı seferleri vardır..