bugün

marco polo

kesinlikle "olmuş bu" dizisi.

ilk 3 bölümünü peş peşe seyrettim ve gayet güzel ve başarılı bir yapım. adamlar yapmış ve masraftan da kaçmamış. ayrıca sanırım 10 bölümü birden malum ortamlarda. bu tip tarihi dizilerden hoşlanan ben gibileri ziyadesiyle mutlu eden bir hareket bu. teşekkürler malum ortamlar.

lakin bir takım tarihi hatalar var tabi.

kubilay ve kardeşi arık böke arasındaki kavga misal.

--- spoiler-1 ---
kubilay'ın ağabeyi mengkü öldüğünde kubilay ayrı, arık böke ayrı hanlığını ilan ettiler ve kubilay kardeşi arık böke'yi yenerek han ünvanını elde etti.
dizide ise kubilay halihazırda hanlığını ilan etmiş iken, arık böke onun çinlileşmesini eleştirip ona ihanet ediyor ve bir düelloda kubilay tarafından öldürülüyor.
ayrıca kubilay'ın arık böke'den başka bir diğer kardeşi de hülagü han. ve hülagü han'ı henüz dizide göremedik, görmeyi bırakın, bahsi bile geçmedi. belki ilerleyen bölümlerde hülagü han'ı da görür yahut ondan bahsedildiğini işitiriz.
--- spoiler-1 ---

dizinin geneli olarak diğer kısımları bir hayli başarılı.

--- spoiler2 ---
moğol kültürü ve moğol kültürü'nün kubilay'ın istediği çin kültürü ile olan çatışmasına güzel değinilmiş. cengiz han'ın efsane başkenti karakurum bir harika, şehrin girişindeki dev kaplumbağa heykelleri geçmiş ve şimdiki karakurum'u akla getiriyor ki bu da dizinin boş beleş bir yapım olmadığına bir delildir.

ayrıca cıvır cıvır çekik gözlü ve bir o kadar da seksi pek çok hatun var ve bunları cıscıbıl ve sevişirken gayet de görebiliyoruz.
kubilay'ın haremi harkulade. ama o çinli baş vezirin bacısı bir başka şahane.

bir de mavi prenses midir nedir bayatların son prensesi var, gizli saklı işler çeviriyor da marco bunu han'a ispitlemiyor. sanırım kayacak prensese.

son olarak, uygur türkçesi ile günümüz türkçesi neredeyse aynı. inşallah uygur türkçesinden daha fazla örnekler görürüz dizide.
--- spoiler2 ---

ve 5. bölüm itibariyle;

--spoiler-3--
5. bölüm itibariyle hülagü han ve o'nun yok ettiği alamut kalesi ve haşhaşilerden de bahsedilmiştir.
--spoiler-3--