bugün

yıldırım bayezid

Tam bir zeka kupu oldugu idda edilen padisah, cok iyi egitim gormustur, hazir cevapligi ve timur ile olan atisma mektuplari bugun bile hala, tarihte az rastlanir, sekilde ozetlenmektedir. Ayrica dahilik - delilik sinirinda cok kez gidip geldigi hareketleri ve kararlari oldugunu soylemek zor olmaz.

Ornek:

Gecikmeli bir hacli seferi duzenleyen papalik, Istanbul'un etrafinda ki kusatmayi hafifletmek amacli bir sefer duzenlemistir. Ilk olarak Nigbolu kalesini kusatan bu ordu, yildirim beyazid'in onderliginde ki osmanli kuvetlerince bir aksam ustu baskini ile darmaduman edilmistir.

Bir cok unlu komutan ve asilzade esir edilmis ve bir sure gelibolu'da tutuklu olarak kalmistir. Yuksek fidye'ler karsiligi basini fransiz kont Jean de Bourgogne'un cektigi bir grup serbest kalabilmistir. Bu kisiler bati avrupa'ya donmeden evvel istanbul'da padisahin huzuruna cikmislar; padişaha karşı bir daha savaşmamaya yemin etmislerdir.

Bunun uzerine Yildirim; "Ettiğiniz yeminleri size iade ediyorum. Gidiniz, yeniden ordular toplayınız ve bizim üzerimize geliniz. Bana ve ordularima bir kez daha sanli bir zafer kazanma serefine nail olmami saglamis olursunuz" sozu ile deniz yolculuguna ugurlamistir.

Jean de Bourgogne ve ekibi Canakkale bogazindan gemi ile gecerken, sahile yaklasmis ve hapis tutulduklari kale onunde bir sure dona kalmislardir. Fidyeleri odenemeyen, geride kalan tum ekibini kale surlarinda asilmis olarak buluacaktir. Bu donemin unlu komutani fransa'ya dondukten iki yil sonra*olmustur.