bugün

öksürük

boğaz gıcıklanması ile peydah olan ciğerdeki havanın gıcıklanan boğazı yırtarcasına atılması ile gerçekleşen eylemdir. kendi aralarında sınıflara ayrılır. ben ayırdım mesela kendime göre.

soğuk öksürük: kuru öksürük olarak ta bilinen bronşit, zatürre gibi pis hastalıklarda peydah olur bu melül öksürük çeşidi. ciğerde bir delinme bir yırtılma hissi olur. bir soğukluk hissi kaplar. hani, hani kızgın kumlardan serin sulara atlarsınız ya..işte öyle birşey. titreşim yaparark örrrrrrrrrhhöö örrrrrhhöö diye çıkar. ciğerde bi kuruluk, bi davullaşma, bi takırdama hissiyatına büründürür. sakattır.

sıcak öksürük: balgamlı balgamlı olan bu öksürük çeşidi de şifayı kapıp kabasını attıktan sonra yani örrrhö şeklindeki öksürük sürecini atlatıp iyileşmeye başladığınız zaman çıkar. bu da boğazdan patlarcasına çıkar çünkü ciğer balgam yapmıştır ve o sıcak yeşil ve kaygan balgamı patlatırcasına hhöökkkööaarrrkkrraahhgggll diye sıcak bir şekilde çıkar. uzun süre sigara içenlerde de sıklıkla görülür ki hasarın boyutları hakkında fikir sahibi yapar.