bugün

588 gece bombardıman alayı

sovyet hava kuvvetleri'nin, ikinci dünya savaşı sırasında marina raskova'nın josef stalin'i ikna ederek kurduğu ve tamamını kadın pilotların oluşturduğu gece bombardıman alayıdır ve savaşlarını nazi askerlerine karşı vermişlerdir. bu bayanlar ingilizce'de ki "badass" in tanımı olmaya hak kazanmışlardır.

hikayelerine gelirsek, sovyet hava kuvvetlerinde bulunan en kötü savaş uçakları bu bayanlara verilmiştir. bombardıman uçaklarıdır ve her bir uçak sadece bir adet bomba taşıyabiliyordu. bu yüzden erkek pilotlardan daha fazla iş düşüyordu kendilerine. diğer pilotlar eve dönene kadar sadece 25 görev yaparlarken, bu kadın pilotlarımız 25 görevi sadece 1 haftada yapıyorlardı. bu kadın askerlerin kullandıkları uçaklar canvas/tuval denilen materyalden -bir nevi ağaç- yapılmış ve diğer savaş uçaklarına göre gayet dandik olarak adlandırılırdı ve bu uçaklar daha öncede bahsettiğim gibi 588.gece bombardıman alayı mensubu kadın savaş pilotlarına verilmiştir.

savaş esnasında nazilere karşı büyük başarılara imza atmışlar ve naziler tarafından "gece cadıları" / "night witches" / "nachthexen" olarak adlandırılmışlardır. bunun sebebi bu kadınların, gece bombardıman uçaklarıyla yüksek irtifalara ulaşıp, düşman birliklerine yaklaştıkları zaman motorlarını kapaması ve uçak materyalinden kaynaklanan hafifliğiyle havada ses çıkarmadan süzülüp, başarılı bombardıman ateşinden sonra motorlarını tekrar çalıştırıp üsse geri dönmeleri. soracaksınız ki "neden gece cadıları?" bunun sebebi o irtifada motorlarını kapattıkları zaman havada çıkardıkları tiz bir rüzgar esintisinden kaynaklanıyor.

almanlar gece geldiklerini anladıkları zaman "gece cadıları geliyor" diyerekten hazırlık yapıyor olması, maalesef pek bir işlerine yaramamış.

konu dışında, sabaton adlı grubun night witches parçasını sözleriyle birlikte dinlemeniz önemle tavsiye edilir:

http://www.youtube.com/watch?v=-16NwCtZv_Q