bugün

savasa gitmeyiz biz savasin icine sicariz biz

jaroslav hasek'in aslan asker svayk adli romaninda gecen bir cümledir. yalnış hatirlamiyorsam svayk bir askeri hapishaneye düştüğü vakit (ilk baslarda değil romanin ortalarina dogru) bu cümleyi görmüş idi.

şimdi aklıma nerden geldiyse türkiye cumhuriyetinde pompalanan hamasetler falan filan o dönemlerin almanyasi, avusturyasina ne kadar cok benzemekte. hele ikinci dünya savasindan önceki italya, almanya, bulgaristan ve benzer ülkeler ile ne kadar cok benzesmekte.

galiba biz tarihten ders almadikca, kicimizin keyfine göre yorumladikca, birey olarak değil de ne bileyim işte kitle olarak yetiştikce, kodum mu oturturum mertebesinden cikmadikca muassir medeniyetler seviyesine zor cikariz.

cikariz cikmaz değiliz, ama herhalde birinci dünya savasinda ki yikimin ikinci dunya savasindaki yikimla toplayarak ve en önemlisi cagi iskalayarak cikariz.

hele de zart zurt yapmaktan akıl fikri pas gecip hala 19 yuzyil sartlari ve refleksleri ile düsünürsek konulan yerde otlamaya devam ederiz.

aman bana ne yahu en güzeli raymond chandler romanlarina gömülmek. bu ne yahu her yerde karsima trt haber bülteni murtlugu karsima cikiyor.