bugün

yavuz sultan selim

osmanlının dönemin tek türk devleti olduğu sanrısı ve bizim de kayıtsız şartsız onun varisleri olduğumuz varsayımından yola çıkarak yaptığı büyük hatalara rağmen üstüne toz kondurulmak istenmeyen osmanlı padişahı.

adam ne yapmış, mısır seferiyle beraber halifeliğin osmanlıya geçmesinden ötürü sünni islam anlayışı devlet kademesinde de iyice benimsendiğinden, yapı bakımından kendinden kat be kat türk olan safeviler tarafından kullanılacağı korkusuyla güney ve doğu anadolu bölgesinde yaşayan alevi-türkmen nüfusunu doğru veya yanlış osmanlıya tehdit olarak görmüş. ardından kimi yerde kırarak kime yerde iran'a göç etmeye zorlayarak ehli sünnet varsaydığı daha önce bölgede etken güç olarak pek adı sanı duyulmamış kürt aşiretlerin bölgeye yerleşmesine olanak sağlamış. buraya kadar nesnel tarih.

bundan sonrası ise sadece varsayım.

sorarım, eğer doğu anadolu ve akkoyunlu topraklarında o tarihlerde çoğunluk olan türkmen aşiretleri kimi yerlerde katledilip kimi yerlerde topraklarının kürtler tarafından gaspedilmesine imkan verilmese ve kalan alevi-türkmenlerin de iran'a göç etmeleri sağlanmasaydı şu anda bölgenin demografik yapısı ne olurdu. daha açık ifade etmek gerekirse, biz şu anda güneydoğu sorunu ile uğraşıyor olur muyduk?

bence hayır..

biraz daha ileri gidelim, doğu anadolu toprakları için yapılan mücadeleyi acaba yavuz değil de şah ismail kazanmış olsaydı burada yavuz sultan selim'i ölümüne savunanlar aynı övgüleri şah ismail için mi yapacaklardı?

bence evet..

sonuç olarak tarihi kazananlar yazar. tarihi okuyanlar ise sadece kazananları dinlemek ister. gerisi hikaye..