bugün

huri

bazı yanlış anlaşılmalara kurban giden cennet nimeti. neden kadınlara bir vaat yok gibi şüphelere düştüm ve merakımı gidermek için diyanet işleri başkanlığı dini sorular kuruluna neden erkeklere huri var da kadınlara doğrudan bir vaat yok diye (gerçi tertemiz eşler deniyor ama somut bir tasvie yok hurideki gibi).

gelen cevabı aşağıya kopyalıyorum.ben ikna oldum.

Huri kelimesi; beyaz olmak, beyazlaşmak, saf ve temiz eşler anlamındadır. Kur'an'da ve bazı hadislerde hurilerin tasviriyle ilgili açıklamalar bulunmaktadır. Ancak bu açıklamalar duyuları aşan ahiret hayatına dair tasvirlerdir ki, bunların gerçek mahiyetini kavramak imkansızdır. Nitekim ahiret mutluluğunun dünyada hiç kimse tarafından gerçek boyutlarıyla bilinemeyeceği Kur'an'da şöyle ifade edilmektedir: "Hiç kimse yapmakta olduklarına karşılık, kendileri için saklanan göz aydınlıklarını bilemez." (Secde, 32/17).
islam dini, talimat ve telkinlerinde, özendirici ve caydırıcı tedbirlerinde insanların duygu, düşünce ve idrak seviyelerini hesaba katmıştır. Bu sebeple nasslarda yer alan cennet-cehennem tasvirlerini bu bakış açısından değerlendirmek gerekir. Bu bağlamda nasslarda yer alan cennet tasvirlerinin ve bilhassa hûrilerle ilgili açıklamaların genellikle takva kavramıyla özetlenen dinî ve ahlakî yaşayışa özendirici pedagojik bir amaç taşıdığı unutulmamalıdır. Bedeni ihtiyaçları gideren ve cismâni zevkler sağlayan cennet nimetleri aslında cennet sakinleri için amaç değildir. Ulaşılmak istenen asıl hedef, Allah'ın rızasıdır.
Cennetteki cinsî hayatla ilgili tasvirlerde güzellik, çekicilik vb. faktörler kadınlara nisbet edildiği halde, bu tür tasvirlerin sağladığı özendirici sonuç ve avantajların genellikle erkekler için söz konusu edildiği ve kadının adeta erkeğin zevklerini tatmin eden bir vasıta olarak gösterildiği şeklinde bir itirazın ileri sürülmesi mümkündür. Arap dilinde kadınlı erkekli bir topluluğa hitap edilirken veya onlara yönelik açıklamalar yapılırken müzekker sıygasının kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca bütün milletlerin edebiyatlarında kadın zerafet ve cazibenin odak noktası olarak kabul edilmiş, aşk şiirleri ve diğer sanat alanlarının ana teması kadın olmuş, büyük bir çoğunlukla kadın talep eden değil, talep edilen konumunda bulunmuştur. Aynı üslup cennetteki cinsi hayatın tasvirinde de kullanılmıştır.
Kur'an'da sadece bir yerde geçen gılman kelimesi (Tûr, 52/24) "cennet ehlinin emrine verilen ve hiçbir zaman yaşlanmayan gençler" manasına gelmekte olup hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için Türkiye Diyanet Vakfı islam Ansiklopedisi'nin "Cennet" (VII, 374-386), "Hûri" ve "Gılman" maddelerine bakabilirsiniz.