bugün

memento

bir cristopher nolan efsanesi..

böyle bir film nasıl anlatılır ki. spoiler vermeden konuyu anlatsak kim anlayacak sanki?

tam anlamıyla hafızayı zorlayan, her sahnesinde ayrı bir olay olan, uzun polemikler oluşturmuş bir filmdir. hatta çokça kişinin filmde mantık hatası aramasına şahit olmuşumdur ki hepsi de pes etmiştir.

itiraf etmem lazım, bende filmi bir defa durdurup geriye gidip ne olduğuna baktım. geriye giderken aslında ileriye gitmiş oldum ki filmi izleyenler ne demek istediğimi anlayacaktır, izlemeyenlerse ne biçim film lan bu diyeceklerdir.

aslında filmin en güzel özeti şu sahnedir.

+şimdi ben napıyorum? aa evet bu adamı kovalıyorum.
-dıkşıınnn
+hayır o beni kovalıyor.

filmi izleyip bitirenler hala bir sürü soru işaretine sahiptir. bu neden böyleydi bu neden şöyleydi diye sorup filmi tekrar izlerler ve sorularına cevap bulurlar lakin yeni sorulara sahiptirler ve filmin içinde yeni keşifler yapmışlardır.

sinema tarihinin en iyi kurgusuna sahip aşmış filmdir kısaca ve bu filmi izlemek için gereken şartlar vardır.

1-mümkünse tek başınıza izleyin. yanınızda sürekli sorular soran yada yorumlar yapan bir salak olmasın.
2-kafanız boş olsun ki filme odaklanın. sadece filmi düşünün.
3-tek bir kareyi bile atlamayın.
4-geriye sarıp ''şurda ne olmuştu ya'' yada ''bu neden böyle'' demekten utanmayın, kendinizi geriye sarıp ne olduğuna bakarak salak hissetmeyin, emin olun salak değilsiniz, film herkesi aynı duruma düşürüyor.
5-kontrolün filme geçmesine asla izin vermeyin. yani ''dur bi kahve alıp geleyim öyle devam ederim'' derseniz geçmiş olsun size.
6-gerekirse yanınızda not defteri bulundurun. filmin kahramanı bile tutuyor siz neden tutmayasınız? çünkü film bi ters bi düz gidiyor ve sizi tenis topu gibi duvardan duvara çarpıyor.

filmi anlayabilmek ve her şeye hakim olmak için tekrar izlemeniz normal. sorun şu : tekrar izlediğinizde elinizde nurtopu gibi yeni sorular ve yeni anlamadığınız konular oluyor.

sonuç olarak teddy nin filmin sonunda yani başında anlattıkları doğru mu değil mi yıllardır hala tartışılmakta. birçok sinema eleştirmeni teddy nin anlattıklarına doğru diyor.

peki film neden 2001 yılında oscar ödüllerinde ''en iyi kurgu'' ödülünü almadı derseniz, oscar jürisi filmi anlayabildi mi ki ödül verebilsin? onlar bile yeni yeni çözmüşlerdir bu filmi.