bugün

mustafa muğlalı

silahlı kuvvetlere dahil olduğu 1901 senesinden beri memleketine sadakatle hizmet etmiş, balkan harbi'nden birinci cihan harbi'ne, kurtuluş savaşı'na kadar bir çok savaşta aktif komutada yer almış devlet büyüğü. kurtuluş savaşı'nda yavuz grubu olarak bilinen ve kuvayi milliye'ye silah sağlayan grubun lideri. şehit asteğmen kubilay olayında kurulan gericililerin yargılandığı divan-ı harbin başkanı. Van'da 1943 senesinde 33 kişinin yargılanmadan öldürülmesine karar verdiği gerekçesiyle 1949'da idamla yargılanıp 20 sene hapis cezası alan emekli orgeneral. 1951'de hapishanedeki ilk yılından sonra vefat etmiştir.

ve bence en önemlisi ben dahil her muğlalı'nın her gün içinden geçtiği iş hanına ismi verilen ve insanların acaba bu kimmiş bile demediği kişi. sorun, size ayrıntılı cevap verebilecek çok az sayıda insan vardır. neyse artık umarım daha çok okuyup öğreniriz.

Peki paşa neden yargılandı?

1943 senesinde van'da işler iyice karışmıştır. iran ve turk sınırında kurt-turk sürtüşmeleri yaşanmaktadır ve çapulculuk olayları baş göstermiştir. Yerel yönetim bunu kendi halletmeye çalışır ve yazılanlara göre biraz da van-özalp kaymakamının yanlış karar ve sözleri nedeniyle iş kızışır ve olanlar yerel yönetimi aşar. bu sırada ikici dünya savaşının verdiği sıkıntıyla rus askerlerin hudutlarımıza dayandığı haberi üst makamlara iletilir. sonuçta 40 kişi bu olaylardan dolayı tutuklanır. duruma el koyması için bölgeye muğlalı paşa yüksek disiplin ve deneyimi nedeniyle üçüncü ordu ve sıkıyönetim komutanı olarak gönderilir. paşa geldiğinde bu 40 kişinin 35'i salıverilmiştir. paşa bunların tekrar tutuklanmasını, bölgede keşif yapılmasını, kaçmaya veya saldırıya yeltenirlerse silah kullanılmasını emreder.bu 35 kişiden ele geçirilen 33'ü getirilirken askerlerimiz atlı bir grubun saldırısına uğrar, çıkan karışıklıkta tutuklular kaçmaya ve bazıları da askerlerimize saldırmaya çalışır. emir gereği silah kullanılır ve bu insanlar öldürülür. fakat olayın nasıl cereyan ettiği konusunda fazla bir yazılıp çizilen yok. Paşa "gerekirse silah kullanılsın" emrini verirken kendi sonunu hazırlamıştır zannımca. işte bu olaydan 6 sene sonra iktidarda olan demokrat parti üyeleri hali hazırda emekli olan paşanın yargılanması için dava açarlar ve mahkeme suçlu bulup paşayı 20 yıla mahkum eder.

http://www.turkcu.net/mustafamuglali.gif

menemen olayındaki divan-ı harp üyeleri:
görsel
1-Miri-liva birinci kolordu komutanı Mustafa Paşa (sonraları orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa)
2-26.Topçu Alay Komutanı Miralay Ata Bey
3-176.Alay Kumandan Muavini Erkanı Harp Kaymakamı (o zamanlar yarbay olarak da kullanılır) Ziya Bey
4-40.Alay Kumandan Muavini Kaymakam Baha Bey
5-57.Fırka 1.Şube Mülhakı Binbaşı Hüsnü Bey
6-26.Topçu Alayı 2.Tabur Komutanı Binbaşı Neşet Bey
7-Fotoğrafta bulunmayan üye: topçu Albay Ali Demir Bey