bugün

liberal muhafazakarlık

liberal muhafazakârlık, hem liberal hem muhafazakâr olma durumu değildir, bilakis, muhafazakârlığın bir varyasyonudur. bugün tüm avrupa'da ve türkiye'de mevcut merkez sağ partileri genellikle liberal muhafazakârdırlar. liberal muhafazakârlar, toplumun ahlakî, dinî ve etnik kökenleri konusunda diğer tüm muhafazakârlar gibi korumacı bir tutum içerisindeyken, ekonomide klasik liberal prensipleri savunduklarından, 'liberal muhafazakâr' olarak adlandırılmışlardır. muhafazakâr liberalizmle karıştırmamak gerekir; muhafazakâr liberalizm, klasik liberalizmin daha az radikal ve sağa siyasî pozisyona yatkın hali iken (yani bir liberalizm çeşidi iken), liberal muhafazakârlık serbest piyasa ekonomisini, özelleştirmeyi, piyasaya devletin müdahale etmemesini savunan muhafazakârlarlık formudur.

liberal muhafazakârlara göre devlet ekonomiden elini ayağını çekmeli ve özelleştirmelere hız vermelidir. sosyal adalet uygulamaları abartılmamalı, asgari ve minimum düzeyde bırakılmalıdır. ekonomi politikalarına tamamen piyasa yön vermelidir. eğitim ve sağlık alanı dışında tüm ekonomi özelleştirilmelidir.

ifade özgürlüğü, insan hakları, bireyselciliğe yapılan vurgu liberalizmle benzeşmekle beraber insanların eşit olmadığı düşüncesi, dinî ve ahlakî değerlere verilen önem ile liberalizmden ayrışır. ayrıca insanların doğuştan iyi olduğu düşüncesi, bireyciliğe önem vermesi ile muhafazakârlıktan uzaklaşırken, din ve ahlak gibi kurumlara verdiği ehemmiyet ile de liberalizme yanaşır.

dünyadaki merkez sağ partilerin hemen hepsi liberal muhafazakârdır. türkiye'deki adalet ve kalkınma partisi, siyasetteki liberal değerlerden uzaklaşsa da, siyaset bilimcileri tarafından liberal muhafazakâr partiler arasında gösteriliyor.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar