bugün

fen bilgisi

bir çok kompleksli öğretmenin toplandığına inandığım branş.-bu tanımdı.-

şimdi asıl meseleye geleyim efendim.
gerekli malzemeler:
1 adet sekizinci sınıf öğrencisi kardeş-tercihen panik ve pimpirikli-
1 adet kompleksli, işini bilmez fen bilgisi öğretmeni
1 adet 8.sınıf fen bilgisi kitabı
2 renk karton
1 adet delirmeye meyilli büyük kardeş-abla, abi opsiyonel-

evet.

kardeş okulların açıldığının ikinci gününün akşamı elinde 1 adet sarı 1 adet mavi kartonla
salona gelir. "annee bi şuna baksana ödev verdi hoca yapamadım bir türlü" der. merak eden rikol da kafayı uzatır. amanın bir de ne görsün, kardeşi a4 kağıda sığıştırılmış -güya- 1 hidrojen 1 azot atomunu kartona geçirme çabasında. "la nöğlüyok" deyince anlatılır her şey. kitabın arka sayfasında bulunan şablonun-amonyak için yapılmış- boyutlandırılmasını öngören bir deney bulunmaktadır. ancak o şablonların boyutlandırılması için ya bir adet el işi gelişik derviş ya da o şablonları koccaman yapabilecek kadar ölçülü bir ele sahip bir insan gerekmektedir.
şimdi şablonu açıklayayım da bunların sebebi gün ışığına -kendimi acar gazeteci gibi hissettim hani- çıksın.
2 atomun da şablonu da 14 yüzeyli. ki bilen bilir amonyakta -nh3- 1 azot 3 hidrojen bulunur. yani molekülün kartonla oluşturulabilmesi için şablonun küçük olanından - ki bunu hidrojen olarak adletmişler- 3, büyük olanından -bu da azot olsa gerek- 1 adet kesmek ve daha sonra da bunların 14 yüzünü birleştirip boyutlu bir şekil elde etmek gerekmektedir. tabi sonra da bu 4 atomu açılarına uygun bir şekilde yapıştırmak gerekmektedir.
hani şu ilkokuldaki matematik derslerinde açık şekliyle küpü çizerlerdi ya onun 14 yüzlüsünü düşünün işte.

kardeş bunu güç bela yapmıştır.-ki o şekli tam yaparken için hiç bir sorun çıkmasa yüzeylerin ayrıtları birbirine tam olarak oturmayacağından ötürü bir yamukluk çıkacaktır. - gel gör ki denyo öğretmen beğenmez yapılan hiçbir modeli.

kardeş ikinci kez aynı konuyu gündeme getirince, fen lisesi mezunu olarak 3 sene boyunca deneylerden atomlarden ebesi bellenmiş olan rikol dellenir. zaten haftada 2 gün olan fen bilgisi dersini iş teknikle karıştırılmasına ne dese boştur.

çünkü atom modelini öğretmeye çok meraklı olsa o denyo öğretmen bunu 1 adet büyük, diğerleri ondan küçük olmak üzere 3 top ve çubuk olarak kullanılabilecek herhangi bir maddeyle de o sikik modeli oluşturabilir.

ki sonradan okuldaki diğer fen bilgisi öğretmeninin kardeşe labaratuarlarında hali hazırda bu molekülün modeli olduğunun söylendiği öğrenilir.

klasik olarak eğitim sistemine küfredilir. o "deney"lerin-deneye bak- sınıfta öğretmen eşliğinde yapılması gerektiği düşünülür.-ulan al bu sodyumu evdeki sürahinin içine at diye ödev veren hoca var mıdır ki?- öğretmenin yapmayı götü yemeyeceği atraksiyonları öğrencilere yaptırma sebebi de düşünülür. ve kardeşin 3. kez o şablonu kartona çıkarması elem içinde seyredilir.

ha şimdi o öğrenciler 4 gün iki tane sikik şekille uğraştı ve atom nedir bağ nedir öğrendi öyle mi? yahu o çocuklar için azot mavi karton, hidrojen sarı karton oldu be. kimyasal bağ desen prit zaten. bu mudur yani?

amonyaktan nefret edecek bir nesil yetişiyor! demedi demeyin.