bugün

gregor samsa

Kafka'nın sıradışı roman karakteridir. Gregor Samsa'yı böceğe dönüştürerek yabancılaşmayı daha dikkat çekici kılar Kafka. Roman -ya da uzun öykü- aşama aşama ailenin çözülüşünü sergiler. Önce Gregor böceğe dönüştüğünden işe gidememeye başlar. Ailesi bu durumdan hoşnut olmasa da odadan çıkamayan gregor'a bakmakla yükümlü hisseder kendini; ama zaman geçtikçe gregor bulunduğu durumdan kurtulamaz. Ailenin geçim sıkıntısı iyice belirginleşir. Gregor'un çalışmaması düşündürücü boyutlara varır. ilginç olan ailenin gregor'un böcek olması ve öyle kalmasından değil çalışamayacak durumda olmasından hoşnutsuz olmasıdır. Kafka, burada modern yaşamın bir parçası olan aileyi mercek altına alır gibidir.
Zaman geçtikçe aile kendi başının çaresine bakmaya başlar. Gregor'un bilmediği gizli birikimlerin olduğu anlaşılır. Her birey işe girer ve çalışmaya başlar. Yavaş yavaş Gregor'a gerek de kalmaz. Artık ondan kurtulmak gerektiği gündeme gelir.
Kafka, modern toplumu ve onun insanı robotlaştıran, tüketen, monoton bir yaşama sürükleyen değerlerini edebiyat tarihinde olmayan bir çarpıcı karakter eşliğinde, bambaşka bir konuyla eleştirmiş olur. Saygıyla eğiliyoruz.