bugün

nostradamus

öncelikle şunu belirteyim bu satırların yazarı astroloji, tanrı, metafizik, kahinlik, büyü gibi hiçbir kavrama inanmamaktadır. lakin nostradamus deyince aklıma gelen ve paylaşmadan edemeyeceğim bir anım var.

yıl 199? olmalı. ortaokuldayım. okul servisinde bi arkadaşım var, elinde dandik bi gazetenin verdiği bi kitapla geliyor. "nostradamus'un kehanetleri" adlı bu kitapta tahmin edileceği gibi yığınla şairane yazı ve bunlara yorumcuların ekledikleri.

aklımda kalanlara göre. nostradamus amerika için jüpiter kelimesini kullanıyor, atıyorum, diyor ki "jüpiter doğduğunda deccal'in ordusu kaçacak falan filan." bunu da d-day, normandiya çıkarması olarak yorumlamışlar.

aralarında bir yorum var ki aklımdan çıkmıyor. kelimesi kelimesine hatırlamam takdir edersiniz ki mümkün değil: "yeni şehir(new city) yerle bir olacak. duman tüm göğü kaplayacak" yorumcu da demiş ki, "buradaki yeni şehir new york gibi görünse de, kahinin tasvir ettiği new belgrad şehridir. bahsettiği harabeler de nato askerlerinin yaptığı bombardımandır."

yıllar geçiyor ve 11 eylül saldırıları gerçekleşiyor. aklıma bu yaşadıklarım geliyor. "lan acaba mı" diyorum. ama amerikalı bunlar bilader, "ne yapacakları belli mi olur? kendi kendilerine saldırmışlardır, bunu da nostradamus'un kehanetine bağlamak istemişlerdir" diyorum. ama acaba?