bugün

liberal demokrasi

ekonomik anlamdaki liberalizmin, siyasi liberalizme çevrilmesi durumunda yani bir başka deyişle liberal burjuvazinin siyasal erki elinde bulundurmasıyla ortaya koyacağı demokrasi biçimidir. ekonomideki özel teşebbüs ya da bir başka deyişle piyasa ekonomisini, piyasa siyasetine çevirmektir amaç, siyasala erki burjuvazi adına özgürlükler adına pazarlamak ve postmodernizm gibi felsefeleri ortaya koymaktır liberal demokrasi.

tüm özgürlük yanlılığına karşın, kapitalizm içindeki en iyi demokrasi biçimi değildir. bunun daha ileri noktası sosyal demokrasidir. liberal demokrasilerde birey her şeyi başarabilen ya da bir başka deyişle sadece faydalanılanken, sosyal demokrasi devlet eliyle bu kapitalizmin ağır sömürü şartlarının iyileştirilmesidir.

ülkemizde ise yeni-liberaller akımı ise her şeyi tersinden anlamış, liberalizmi tıpkı emperyalist devletlerin istediği gibi anlamakta. devletin her şeyden elini çekerek, ekonomik liberalizmin getirdiği güç ile siyasal iktidar istemi, azda olsa başarılı oluyor. fakat liberal demokrasinin özgürlük ihtiyacı yalnızca sistemin, "daha çok nasıl kar ederim?" anlayışıyla doğru orantılıdır. istediği anda tüm özgürlükleri geri alabilir ve özgürlük isteyenleri vatan haini ilan edebilir.

kısacası diğer tüm burjuva anlayışları gibi tehlikelidir ve aldatıcıdır liberal demokrasi. eğer ülkemizde uygulunmaya başlarsa önce ekonomik anlamda uygulanacaktır, ki bu da ülkenin emperyalist devletlere kucak açması ile sonuçlanacaktır. büyük ülkelerdeki liberal demokrasi ise zaten gerici bir anlayışın ürünüdür, dolayısıyla liberal demokrasi kaygan bir zeminde dans etmek gibidir, hiçbir zaman dengesini bulamaz bu demokrasi çeşiti.