bugün

kürtçü

--spoiler--
Kürtçü ulusalcı cenah tarafından üretilmiş, kürtleri yada haklarını savunan sosyalistleri milliyetçilikle eleştirmek için kullanılan, kürtlerin kendilerini var etme mücadelesini dışlayıcı milliyetçi bir hareket olarak addeden tanımlamadır.

bu konuda sıklıkla eleştiri alsam da ve kendim de bunu belirtmekten pek hazzetmesem de bu yazıyı kaleme alan bir kürt değil, türk'tür.

konuya dönecek olursak, kürtçü olarak tanımlanan insan tipolojisini en iyi idrak etme yolu onu türk milliyetçisi ve ulusalcısı ile kıyaslamaktır.

türk milliyetçisi ve ulusalcısı yakın zamana kadar kürtlerin ismini anmaya bile verilen cezaları sessizlikle izler ve kürtler karda yürürken kart kurt ses çıkaran türkler ifadesine destek veren bir insan tipolojisidir. ama bırakın bir kürt'ü kürt milliyetçisi olarak idda edilen insan bile türk'ü inkâr etmez, etmemiştir.

türk milliyetçisi ve ulusalcısı kürtçe diye bir dilin olmadığını savuna gelmiştir,oysa kürtler zorunlu ya da değil türkçe bilir ve türkçe konuşmaktan gocunmaz. kendi anadillerini konuşmayı yeğleyenlere milliyetçi diyebilecek tuhaf arkadaşı da türkçeyi en kısa zamanda bırakmaya davet ediyorum.

türk milliyetçisi veya ulusalcısı olmadığını iddia ettiği kürdistan lafından bile gocunurken bir kürt türkiye demekten gocunmaz.

bu farklar doğrultusunda şu açıktır ki kürtlerin kendi dillerini konuşma, kültürlerini yaşatma isteği aynen türklerin de olduğu gibi onların haklarıdır, buna dışlayıcı bir milliyetçilik demek, kürtçülük demek abesle iştigaldir.

oysa türk milliyetçisi ve ulusalcısı dışlayıcı milliyetçiliğini kürtlüğü olumsuzlama ve onu yok sayma, yok etme üzerinden şekillendirmekte ve böylece insanlığa karşı bir suç işlemektedir.

bunu yapmayan türk milliyetçisi ve ulusalcısı varsa onu tenzih ederim.

sonuç olarak kürtler kürtçü değildir, kürtçülük ancak kürtler türkleri, türkçeyi ve türk kültürünü inkâr etmeye başladığı anda başlayabilecek bir ideolojik tutum olabilir. ama türkçülük canlıdır ve bugün bile açık seçik kimi faşistlerce rahatlıkla sergilenebilmektedir.
--spoiler--