bugün

çamaşır toplama bahanesiyle laf dinleyen teyzeler

modern çağın istihbarat teknolojilerine ihtiyaç duymayan ve balkonda asılı duran çamaşırlarla fbı, mossad ve şenay düdek'e taş çıkaran teyzelerdir. sadece sokakta yaşananları değil, yüz metre uzaklığa kadar her apartman sakininden en güncel bilgileri elde etmeyi başarabilirler.

tabi istihbaratın ilkelerinden olan dikkat çekmemek, tecrübe ve bilgiyle elde edilen bi beceridir. bunu bilen apartman teyzelerinin ihtiyaç duyduğu en işe yarar kamuflaj, balkonda kuruyan çamaşırlardır. misal; eğer balkona yüzü koyun uzanarak laf dinlemeye çalışsalardı, görsel açıdan istediklerini elde edememiş olacaklardı. çamaşır toplarken ise hem ayakta daha geniş bir görüş açısına sahip olunabilirken, hem de daha rahat çalışma ortamı sağlanmış olur. üstelik gündelik işlerini yapan bir teyze imajıyla da dikkat çekmezler.

bu ajan teyzelerle, bakkal gibi lokal sosyal ortamlarda sık sık karşılaştığımdan dolayı, elde ettikleri bilgilerin ne kadar ayrıntılı olduğunu gözlemleme şansım oldu.

bakkal: ayşe hanımlar da taşınmaya karar vermiş.
ajan: geçenlerde ev sahibi aradı onları telefonla. dört aydır kirayı ödemiyolarmış.
bakkal: sen ayşe ile küs değil miydin? o mu anlattı sana?
ajan: yok ayol geçen çamaşırımı toplarken kulak misafiri oldum. bik bik...

bunları yazarken balkondaki bir teyzenin nefesini ensemde hisseden biri olarak yarın bir gün bakkalın bana, "sen o gün şu kadar eksi almışsın doğru mu? " sözlerine artık şaşırcağımı sanmıyorum.