bugün

ielts

3 ağustos cumartesi günü yapılan izmirde oturumuna katıldığım sınavdır. adettendir izlenimlerimi aktarayım..
öncelikle" oral exam" için bir öncesine randevu verdiler. çankayada bulunması zor olmayan adress eğitim merkezinde yarım saat önce hazır bulundum ve sadece kimlik kartı yetti. bana zor zorular geldiğini düşünmekteyim ki, konuşurken zorlanmasamda konu ile ilgili konuşacak şeyler bulmakta oldukça zorlandım. lakin genel için, heyecanlanmayın ve internetten birkaç speaking konusu falan bakıp videolar izleyin, çevrenizde inigilizce bilen kişi yoksa kendi kendinize konuşun. fazlasıyla katkısı olacaktır. ilk önce bir takım uyarılar yapıldıktan sonra sınavınız kendinizle ilgili bir kaç soru ile başlıyor. Benim için, Cep telefonu kullanmak ile ilgili sorularım kolay olsada, ismimin manası ve neden konulduğu ile ilgili soruları cevaplmakta fazlasıyla zorlandım. bu tarz benzer sorularla karşılaşacaksınız. daha sonra size bir topic verilecek ve onunla ilgili 2 dakika içinde bir şeyler konuşmanız istenecek. bana türkiye dışında bir ülke tanıttırdılar ki yurt dışına hayatı boyunca çıkmayan, coğrafyadan eksi netler çıkaran benim için fazlasıyla zor bir konuydu. daha sonra yine konuyla ilgili bir takım sorular verilerek speaking sınavınız son bulacak. şahsen ben son soruyu anlamadım, "I couldn't hear" dediğimde "thanks" denilip gönderildim. yemin ederim "siktir git" deseler bu kadar çok zoruma gitmezdi. sanırım karşımdaki bunak kadından kaynaklandı bütün olay.

ertesi gün, ontur hotel de hazır bulunmamız istendi. form, kimlik, kimlik yerine geçebilecek ikinci belge ve iki tane fotoğrafla beraber. lakin anlamadığım konu, sınava internet başvurusu sırasında bir tane, formun üstüne iki tane resim koymamıza rağmen yarım saat boyunca "chisss" modunda tekrar resim çekilmemizdi. neyse ki sırada güzel bir kızla yaptığımız muhabbet açıkcası bu sürecin zevkli geçmesini sağladı. yanınızdaki eşyaları vestiyere bırakıp sınav salonuna geçiyorsunuz ve arkadan kalanların "chiss" demesini bekliyorsunuz. sınav saatinde yakışıklı bir abimiz bize bir takım uyarılar okudu ki bu abi resim çeken, speaking sınavında kimlik kontrolünu yapan vb. kısacası her işe koşan bir arkadaştı. daha sonra listening sınavı için hazır olundu. ses net ve anlışılır. eğer konsantre olursanız ilk iki parça kolay bir şekilde çözülüyor, ben bir gün önce aldığımız ciddi bir kaza haberinden dolayı konsantre olamadım ve kaçırdığım fazlasıyla cevap oldu. ayrıca yanımdaki kinetix marka ayakkabılı çocuğun, çaprazımdaki 18 yaşlarında oldukça güzel bir kızın bacaklarına bakma merakı yüzünden sık sık yerinden oynamasıda dikkatimi oldukça dağıttı. kalan iki parça soruların direkt cevabı verilmiyor, parçayı anlayıp çıkarım yapmanız gerekiyor ki bu biraz zor. daha sonra cevapları forma geçmek için 10 dk veriliyor ve listening bitiyor. üçüncü aşama; reading. 3 parça için bir saat veriliyor. test, matching, compare,true-false-not given gibi bölümle mevcut. kolay değil, zor değil, orta seviyenin biraz üstü. söylenecek fazla birşey yok, çalışırsanız ortalamanın biraz üstünde kelimee bilgiliniz varsa rahatlıkla yapabilirsiniz. daha sonra writing bölümü geliyor ki, bildiğiniz gibi biri metin diğeri grafik yorumu 250+150 kelimelik essaylar yazmanız isteniyor. ben ikisinide güzel, bol bağlaçlı, bor sorgulamalı yapmaya çalıştım. öğrenci ve öğretmenlerin gelecekdeki 50 sene sonraki ilişkileri ile ilgili bir konuydu sanırım. ve sonra sınav bitiyor.
tahminim; speaking:6.5 listening:5 reading:6 writing:7.5 overall:6.5 gibi bir sonuç beklemekteyim. girecek arkadaşlarada şimdiden başarılar dilerim...