bugün

harry potter

j.k.rowling'in yedi kitapdan olusmasi beklenen, harry potter kitaplarinin bas kahramanidir.

harry potter karakterinin en ilgi cekici yani, 4 yasindaki bir kiz cocugundan 77 yasindaki adama kadar, cok farkli yaslardaki insanlarin, harry de kendileri ile ozlestirdikleri bir sey bulmus olmalaridir. serinin dunya capindaki basarisi da bunu kanitlamaktadir.

harry potter , bir cok mitolojik kahraman gibi, kahramanlik, gozu peklik, dik baslilik, keskin bir zeka gibi bir yigin karakteristlik ozellige sahiptir. fakat, harry nin dunya capinda evrensel bir karakter olmasinin nedeni harry'nin sahip oldugu ozellikler degil, harry'nin icinde bulunmus oldugu durumdur. birinci kitapin baslamasi ile harry nin icinde bulundugu durum soledir: harry oksuzdur ve anne babasini hic tanimamistir. bunlarin ustune aksi ve sert amcasi ve teyzesi ile yasamaktadir.bunlar yetmezmis gibi, harry'nin bir de simarik kuzeni vardir ki, harry'e hem okulda hem de evde bin bir turlu eziyet cektirmektedir. kisacasi harry, hayatindan son derece mutsuzdur( bu da bir cok insanin siklikla hissetmis oldugu bir duygudur). bir gun harry eve bir mektubun gelmesi ile kendisinin siradan bir cocuk deilde, aslinda bir buyucu oldugunu ogrenir. harry'nin siradan bir insan degilde bir cok insanin hayal bile edemiyecegi guclere sahip oldugunu ogrenmesi ise hayatini tamamen degistirir.
bu fantastik olaylar, aslinda bir cok insanin hayati boyunca istedikleri ustun olma egilimini temsil ederler. herkes kendini diger insanlardan farkli olarak gorur,ve de ne kadar itiraf etmeselerde, bir cok insan icten ice kendisinin baska insanlardan ustun olduguna inanir. bu yuzdendir hayati boyunca siradan bir insan olup herkes tarafindan etilip kakilmis olna harry nin yavas yavas guclu bir kahramana donusumunu anlatan bir kitap, dunyadaki bir cok insan tarafindan sevilir. harry potter' in basina gelenler aslinda bir cok insanin icten ice istedigi ruyalarin masalsi bir hava ile disa vurumudur.