bugün

da vinci s demons

Da Vinci's Demons tartışma konuları oluşturacak kadar iddialı fakat hataları da yok değil. Leonardo Da Vinci ismini duyduğumuz gibi, varoluşu ve özü bize kapalı şeyleri hemen hisseder gibi oluruz. Fakat dizide bu hissin suistimal edildiğini söyleyebilirim size. Çünkü yalanlar gerçeklerle o kadar iyi süslenmiş ki; sizi kaosa sürüklüyor. Bunu söylüyorum çünkü, Leonardo senaristlerin fantezilerine kurban edilmiş.
ilk olarak gözümüze çarpan Leonardo'nun dış görünüşü oluyor. Günümüz modasına ait saç modeli ve giyimiyle gözümüze gözümüze sokularak dikkat çekici kılınmış. O derece ki "bu adam acaba gelecekten mi gelmiş?" diye kendi kendinize sorular sorabilirsiniz. Bir kuş keserek anatomist olmasını hiç anlatmıyorum bile. Asıl olan dizi için anlatılması gereken bir ayrıntının es geçilmesidir. Çünkü Leonardo Da Vinci anatomist olabilme sevdasına sebep kimleri kesmiştir kimleri... Ayrıca değinilecek başka bir konu; papazlar başta olmak üzere toplumun ileri gelenlerinin çoğunun gay olması. Tamam bu kimselerin gay oldukları zaten bilinir. Fakat Leonardo dizide Lorenzo'nun metresi olan Lucrezia Donati ile yatıyor. Gerçekte ise Leonardo Da Vinci ye göre de bu tür ilişkiler çok iticidir ve normalde o da gay dir. Her şey bir yana Leonardo'nun altı aylıkken ki halini de hatırlaması başka bir fantezi ürünüdür. ileride sanıyorum ki doğumunun nasıl gerçekleştiğini de hatırlayacaktır(!).
Bunun gibi tartışılacak konular, hatta "masonların aslında kaderin seçtikleri birer deha oldukları" gibi daha ciddi konular da var. Eğer eleştirilecek yanları için "ben bunları gözardı edebilirim" diyorsanız hayhay izlemenizde fayda var. Dediğim gibi tüm bunların dışında izlenesi güzel bir dizi.