bugün

xi jinping

babası, zedung un devrim liderlerinden bir olmasına rağmen çin in yeni döneniminde reform paketleri, liberal entegrasyon vitesinin arttırımı gibi şıklarla hareket edeceğe benzeyen lider.

bu konuya olan eğiliminin ciddiyet taşıdığını, selefi hu jintao nun aksine merkezi askeri komisyon un yürütücülüğünü üstlenmesi, tıpkı batı nın sanayileşmede yaşadığı problemlerin ( hava kirliliği, doğa katliamı, istihdam ) bir benzerini önleme adına paketlerle beraber hareket etmesi şeklinde göstermiştir.

çoğu ülkede olduğu gibi çin de de kronikleşen ve idareciler arasında tercih sebebi haline gelen bir durum olan yolsuzlukla mücadele adına da bazı etik değerleri uygulamaya sokma konusunda kararlı gibi görünmektedir. her ne kadar milliyetçi çin halkına uygun düşmese de oluşturması muhtemel reformist kadrolarla, batı dan ithal etmesi olasılık dahilinde olan protestan ahlak ile bu soruna gitmeye kararlı gibi gözükmektedir. jinping, tarihten bu yana işlenen politikalarda maniler çıkarma noktasında tam isabet giden bölge ülkeleri ve adalar konusunda da bir takım hamleler gerçekleştirmeye odaklanmış gibi durmaktadır. taraflardan bir olan japonya nın, çin sahasında önemli yatırımları olduğu dikkate alınır, çin in de liberal sistemden feragat etmesinin mümkün olmadığı varsayılırsa, ada problemlerinde hassas işbirliklerine gidilmesi muhtemeldir. japonya ya göre daha muallak olan vietnam hadisesi, asya soğuk savaşının ilerleyişinde çözülmeyi bekleyen bir tablo olarak jinping in önünde durmaktadır.